IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ с ново предложение: ГЕРБ-СДС да излъчи премиер с втория мандат

От ПП-ДБ поставят условие това да се случи след подписването на коалиционно споразумение

11:04 | 26.03.24 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не се отказват от възможността да бъде излъчено правителство в рамките на настоящия парламент и да се избегнат предсрочни избори. Те предложиха вторият мандат за съставяне на правителство, който ще бъде връчен на ПП-ДБ, да бъде реализиран като национален и ГЕРБ-СДС да излъчи премиер. От формацията обявиха това от парламентарната трибуна в рамките на дебата в Народното събрание за гласуване на отказа на Мария Габриел да стане премиер.

От ПП-ДБ поставят условие това да се случи след подписването на коалиционно споразумение.

"Имаме шанс да предотвратим нова парламента криза и го правим. Дългът ни задължава да използваме последния шанс да съставим правителство и да не хвърляме държавата в криза и нови избори", каза пред депутатите в залата Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Ако и този път ПП-ДБ получи отказ от страна на ГЕРБ, от коалицията ще върнат неизпълнен мандата за съставяне на кабинет. "Чакаме отговор до връчването на втория мандат от президента Румен Радев", каза Атанасов.

"Готови сме да го направим съгласно споразумението, което поехме преди 9 месеца при няколко условия - подписване на споразумение от лидерите, взаимноприемлива кандидатура за премиер, излъчена от ПГ на ГЕРБ, запазване на досегашната структура на Министерския съвет", каза той.

"Това не е покана за допълнителни преговори, а е предложение с израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме преди 9 месеца", допълни Атанасов.

„Има едно споразумение на масата, в което се изисква реформа на правосъдната система – не на хартия, а реално през прозрачен процес. И целият български народ да бъде свидетел, че страната може да има правосъдна система, която да не отговаря на никой, освен на обществения интерес”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков от трибуната в Народното събрание.

„Преди девет месеца ние дадохме ясна дума за 18-месечно управление с единствената промяна – ротация на премиерите. Това беше споразумението, ако не ви е харесало, да не го бяхте правили”, каза Петков.

"БСП за България" няма да подкрепи втория мандат, не иска и третия

"Няма да участваме в разговори за втория мандат, не искаме да получаваме и третия мандат", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в рамките на дебатите.

"Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която бе зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, да изчистим задкулисието, да се справим с паралелната държава, се прегърнаха с мафията. Вместо да я изчистят, предложиха да делят с нея държавата. Всичко това бе облечено в красиви думи за евроатлантизъм, висши цели…Само че се движехте не от висши цели, а от нисши страсти", заяви Нинова от парламентарната трибуна и допълни, че БСП ще подкрепи отказа на Габриел да е премиер.

Борисов: ПП-ДБ искаха цялата власт

„ПП-ДБ искаха цялата власт и да узурпират всичко, на инат – или всичко, или нищо“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, преди Народното събрание да гласува днес отказа на Мария Габриел да стане премиер и да предложи кабинет.

"Много исках да има правителство", призна Борисов, но добави, че ПП-ДБ са били много нахални, а самият той е направил компромиси за министри въпреки съпротивата на преговорния екип на партията му. Стигнало се дори дотам министри от други държави да му се обаждат от името на Кирил Петков, каза Борисов, цитиран от Dnes.bg.

След час дебати парламентът прие отказа на Мария Габриел от поста министър-председател на България. Предложението беше прието с 226 гласа "за", нито един "против" и един „въздържал се“.

Дотук се стигна след поредица от обрати и тежки преговори с ПП-ДБ, които претърпяха провал.

Вчера сутринта заявлението на Габриел за отказ беше внесено официално в Народното събрание.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да участват в преговори за втория мандат за съставяне на кабинет и че повече условия в преговори няма да приемат. За тях изходът е предсрочни избори.

В мотивите си Мария Габриел посочва, че договорената ротация е предполагала да е предвидима процедура, че 11 министри са си дали отвод и че не е спазен балансът на политическата отговорност спрямо тежестта на партиите в 49-ото Народно събрание.

Според ГЕРБ техните партньори във властта са продължили да поставят условия, за да се случи ротацията и последно поискали да бъде сменен министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

От ПП-ДБ пък заявиха, че виждат нежелание от страна на ГЕРБ-СДС за реформи в съдебната система, службите за сигурност и регулаторите.

С отказа на Габриел се счита, че първият мандат е неизпълнен. След гласуването в пленарната зала конституционната процедура продължава, на ход ще бъде президентът Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 1 месец
До: doba кога е падал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 1 месец
До: TMT, е то чичко Бойко вече стана как падна бе! Нема го 3г. И цъфнахме ли, вързахме ли?... Тирана падна, нема го, чегъркат го, арестуваха го(в райнното нема и една *) :) И Какво? Резултат???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
TMT
преди 1 месец
Борисов на съд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още