IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за 13% от българите страната се управлява по волята на народа

Същият е делът и на респондентите в Русия, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“

13:16 | 27.03.24 г. 2
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за 51% от българите, но 24% се колебаят. Това показват данни от проучване на „Галъп интернешънъл“ в 43 държави по света, сред които и България. 19% от анкетираните у нас не са съгласни с твърдението.

Само 13% от хората в България вярват, че страната ни се управлява по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22% се колебаят, показва още изследването.

Доверието в изборите също е на критични нива – 21% смятат, че те са свободни и честни, 49% са на обратното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят твърдението, а останалите не могат да отговорят.

Източник: Галъп интернешънъл Източник: Галъп интернешънъл

Страната се позиционира до средните за ЕС нива по отношение на възприятия за демокрацията, но що се отнася до основните условия за демокрация доверието е сериозно нарушено, особено в последните години, отбелязват от „Галъп интернешънъл“. Страната ни е сред обществата с ерозирало доверие, показва проучването.

Демокрацията според държавите по света

59% от анкетираните в 43 държави вярват, че демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление за мнозинството от световното население. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито съгласен, нито несъгласен.

Държавите от ЕС изглежда в най-голяма степен се доверяват на демокрацията (71%). Тези нагласи обаче са по-силно изразени в западните държави от ЕС (77%), отколкото в източните (60%), Европейските държави извън ЕС също харесват демокрацията, но не със същата увереност (57%). Има и изключения като Косово – една от държавите в глобален мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за управление (общо 73%).

В региони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка положителните нагласи към демокрацията не са толкова силно изразени – около 50%, за разлика от западните части на света.

Източник: Галъп интернешънъл Източник: Галъп интернешънъл

Две от основните условия за съществуването на демокрацията са в риск, показва изследването. Например делът на респондентите в глобален мащаб, които са съгласни, че държавата им се управлява според волята на хората, е по-малък (35%) от този на несъгласните (40%).

Резултатите сочат още и че в някои от държавите и регионите, които са считани за образци на демокрация, критиката към начина на управление е най-силна. В САЩ (25%), Канада (30%) и ЕС (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на съгласие с твърдението „Страната ми се управлява според волята на народа“.

В големи региони и страни като Индия (68% положителни отговори), някои държави от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват много по-склонни да кажат, че управлението е по тяхната воля.

Подобни са и нагласите към изборите – 44% смятат, че те са честни и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.

Изборите са считани за свободни и честни в Индия (66% утвърдителни отговори), ЕС (особено западните държави – около 68%, но осезаемо по-малко в източните – 36%). Канада и САЩ също имат относително високи дялове в обществата си, вярващи в честността и справедливостта на вота. В Африка, Западна Азия, и Русия се оказва, че хората, които смятат, че изборите не са свободни и честни, са повече от онези, които смятат че страната им се управлява по волята на народа.

Източник: Галъп интернешънъл Източник: Галъп интернешънъл

Демокрацията в Русия

Особено интересна е ситуацията в Русия, където само 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, а 13% не са съгласни; една трета се колебаят, а друга една трета не знаят как да отговорят.

В контекста на президентски избори в Русия само 13% от респондентите в страната се съгласяват, че управлението там е според волята на народа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 месец
* Само за 13% от българите страната се управлява по волята на народа* - Е, само 13% иддиотти ми се вижда неестествено малко. Гледайте колко българи ще гласуват пак за същите кллоунни, които в момента се гаврят с избирателите си и ще видите, че са повече. Всеки, който гласува от години за такива като Борисов, Пеевски, Славчо Учиндолски и ХараКиро Думата, явно е доволен от управлението им и го счита за изпълнение на волята си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още