IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Константинов: ПП-ДБ нямат интерес от предсрочни избори, ще загубят депутати

Три посолства имат сериозно влияние върху вътрешнополитическия живот на страната – американско, британско и руско, посочи експертът

10:56 | 26.03.24 г. 2
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

„Продължаваме промяната“-„Демократична България“ нямат интерес от предсрочни избори, тъй като ще загубят депутати. Това коментира пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов, бивш председател на съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД и изборен експерт.

"От самото начало на последната криза твърдя, че предсрочни парламентарни избори няма да има, съответно ще има правителство. Шансовете за този сценарий обаче намаляват, но не са изключени“, коментира той.

Според проф. Константинов от тяснопартийна гледна точка след едни предсрочни избори едната от двете компоненти в управлението ще си намали резултата и това е ПП-ДБ, като коалицията ще има с около 10-15 депутати по-малко. „Сега имат 63, ще имат около 50. ГЕРБ вероятно ще си вдигнат леко резултата“, смята той.

И добави, че при предсрочен вот само „Възраждане“ ще увеличи резултата си „съществено“. „Те може да са всякакви, но са последователни и дори могат да станат втора сила, а това ще окаже психологически ефект върху българския народ. Те, станат ли втора, ще се стремят да станат и първа“, коментира проф. Константинов и предупреди, че никога не трябва да се подценява националистическа партия.

Според него до предсрочни избори няма да се стигне, въпреки че шансовете за това намаляват с всеки изминал ден. По думите му има и външен натиск да има правителство.

Той подчерта, че има шанс за реализиране на втория мандат, но не и ако усилията са само от страна на ПП-ДБ. И направи сравнение, че това е като римейк от 2005 г., когато „пак се въртеше мандатът“.

Проф. Константинов е на мнение, че няма логика в това да се поеме в посока предсрочните избори. "Защо да отиваш на предсрочни избори, за да си намалиш резултата? Това е вътрешнопартийният интерес, тоест ПП-ДБ нямат интерес от предсрочни избори, но външният натиск от посолствата обаче е много силен“, отбеляза той, и добави, че поне три са посолствата, които имат сериозно влияние върху вътрешнополитическия живот на страната – американско, британско и руско, зад които стои мощна военна сила или мощно разузнаване, докато „германците още са мека сила“ като участие в инженеринга на нашата страна.

По думите на експерта не би трябвало да има предсрочни избори. „Но никога не подценявайте човешката глупост. Това, което правят българските политици, сами си го правят. През последните 34 години в България всичко, което се случва си го правим сами“, категоричен е Михаил Константинов.

Що се отнася до европейските избори, той прогнозира, че влияние ще окаже тенденцията от Европа и „Възраждане“ ще се окажат на втора позиция.

Професорът не очаква да има промени в Изборния кодекс. По думите му би било безобразие депутатите отново да правят промени в него. Според него не се очаква, а и няма „технологическо време за такива заигравки“, защото евентуални промени ще отнемат поне две години.

Проф. Константинов посочи, че ако се стигне до назначаването на служебно правителство, ще се види доколко са ефективни промените в Конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stix
преди 1 месец
Абе нямат ама Ицо Иванов може вече да е взел парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Един Българин
преди 1 месец
Ей герберът си е гербер цял живот както са и останалите комунисти... А герб има ли далавера? Няма защото прегръдката с дпс е прегръдка със смъртта, но дори и с тях няма да им стигнат депутатите. Ще трябва Възраждане или БСП, което ще е меко казано странно :) т.е. кой им остава? Пак ще зависят от ПП-ДБ дори и 40 депутата да имат, а герб 81. Без пп-дб герб са естествена тор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още