IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Гражданите няма да забравят, че са заложници на политически амбиции

Борбата за власт ще забави пълната европейска интеграция на България, посочи д-р Любомир Стефанов

12:19 | 20.03.24 г.

Работата на политиците е да представляват гражданите, а в момента с действията си политиците ще оставят без представителство точно тези, които са ги избрали. Гражданите няма да забравят това лесно. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи политологът д-р Любомир Стефанов по повод поредицата от политически събития, свързани с ротацията в управлението.

Гражданите още повече няма да забравят, че обещанията за подобряване на всекидневието им и конкретни проблеми остават неразрешени и безадресно се бутат в бъдещето като заложник на политически амбиции за власт и влияние, допълни още той.

Според него „нещата са излезли извън границите на разумното и нормалното и вървят към фиаско“.

„Вероятна причина за раздора в „сглобката" е степента на участието на ГЕРБ в изпълнителната власт и регулаторите. Суматохата е само в главите на политиците – гражданите много добре разбират и им е ясно какво се случва: едни хора не могат да се разберат кой какъв ресор и каква власт да има“, посочи политологът.

По думите му това се случва в момент, в който „уж бяхме наясно какво искаме и бяхме поели в правилната посока, предприехме нужните законодателни мерки“.

Любомир Стефанов определи това като „фасада“ и очаква разочарованието сред избирателите да окаже влияние на очертаващите се поредни предсрочни избори.

Той предупреди, че пълноправното приемане на България в Шенген и влизането в еврозоната ще бъдат поставени под риск, тъй като те са въпроси на преговори между политически лидери, а в страната ще липсва политическата стабилност, която да направи възможно взимането на трайни решения.

Намаляват ли шансовете за бъдещо разбирателство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“? Минираха ли изказванията на пресконференцията на ПП-ДБ след връщането на мандата на президента Румен Радев преговорния процес между коалициите в досегашното управление? Има ли решение за политическата ситуация в България?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още