IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзник на Фицо и противник на помощта за Украйна спечели президентските избори в Словакия

Петер Пелегрини побеждава независимия кандидат Иван Корчок при почти пълно преброяване на подадените бюлетини

10:30 | 07.04.24 г. 2
Петер Пелегрини говори на пресконференция в изборната нощ. Снимка: EPA/БГНЕС
Петер Пелегрини говори на пресконференция в изборната нощ. Снимка: EPA/БГНЕС

Кандидатът на словашкото националистическо правителство Петер Пелегрини спечели президентските избори, затвърждавайки контрола над страната на проруския премиер Роберт Фицо, предава Ройтерс.

Фицо, който пое властта за четвърти път миналия октомври, възприе повече проруски възгледи във външната политика на страната и инициира реформи на наказателния кодекс и медиите, които предизвикаха притеснения заради отслабващото върховенство на закона.

Пелегрини получи 53,26% от гласовете спрямо 46,73% за прозападния кандидат на опозицията Иван Корчок, сочат резултатите при обработени бюлетини в 99,66% от избирателните райони.

Президентите в Словакия нямат големи изпълнителни правомощия, но могат да налагат вето на закони или да ги оспорват пред Конституционния съд. Те номинират конституционни съдии, които може да придобият важно значение при политически борби заради реформите на Фицо, които ще смекчат драстично наказанията за корупция.

Коалиционното правителство на Фицо, което включва партията, оглавявана от Пелегрини, спря официалните доставки от Словакия на оръжия за Украйна и Фицо говори за по думите му западното влияние във войната, което само довело до положението славянски нации да се избиват помежду си.

48-годишният Пелегрини заяви, че победата му означава, че правителството ще има подкрепа в целите си и няма да се изправя срещу „опозиционен, опортюнистичен властови център“, имайки предвид отиващия си либерален президент Зузана Чапутова.

„Аз ще бъда президент, който ще подкрепя правителството в усилията му да подобри живота на хората“, каза Пелегрини в предизборния си щаб. „Ще направя всичко възможно Словакия да остане завинаги на страната на мира, а не на страната на войната“, допълни той.

Пелегрини определи Корчок като подстрекател на войната заради подкрепата му за въоръжаването на Украйна и намекана, че той можел да изпрати словашки войници във войната в съседната страна, което Корчок отрече.

Пелегрини, който е смятан за по-умерен от Фицо, заяви в събота, че избирането му не означава прибързана фундаментална промяна на външната политика.

„Това не е за бъдещата насока на външната политика. Аз също така гарантирам, подобно на другите кандидати, че ще продължим да бъдем силен член на ЕС и НАТО“, отбеляза той, след като гласува в Ровинка, в покрайнините на столицата.

Корчок призна поражението си и поздрави Пелегрини, но го критикува за това, че е победил, като е всявал страх.

„Кампания може да бъде спечелена, представяйки другия като кандидат на войната. Няма да забравя това. Решаващият фактор беше високата избирателна активност, уважавам това, но страхът реши изхода..., разпространяването на страх и омраза“, заяви Корчок в предизборния си щаб.

Подобно на западните съюзници на Киев Корчок твърдеше, че спиране на доставките за Украйна няма да доведе до мир, а до победа на Русия.

60-годишният Корчок, който беше независим кандидат, бе пратеник на Словакия в ЕС и по-късно посланик в САЩ преди да поеме поста на външен министър в десноцентристки правителства през 2021 и 2022 г.

По онова време Словакия беше ревностен съюзник на Украйна, който я снабдяваше с противовъздушна отбрана и изтребители.

Пелегрини, който сега е председател на парламента, беше дългогодишен съюзник на Фицо, който го избра за премиер след принудителната си оставка заради обществени протести срещу корупцията след убийството на разследващ журналист през 2018 г.

По-късно той се отдели от Фицо и създаде собствена партия „Хлас“ („Глас“), която е по-центристка и либерална от популистката лява партия „СМЕР“ на Фицо, но сформира правителство с него и с националистическата „Словашка национална партия“ през октомври м. г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 07.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 месец
Хоерата са гласували за този човек ... Защо? Може би хората в страната са лоши? Глупави? Неинформирани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
adimos
преди 1 месец
Европа бавно се осъзнава че не трябва да се помага на фашисткия режим на зеленски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още