IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проевропейският бивш външен министър победи на първия тур на президентските избори в Словакия

Той ще се бори на втори тур със съюзника на популисткия премиер Роберт Фицо Петер Пелегрини

12:53 | 24.03.24 г.
Победителят на първия тур на президентските избори в Словакия Иван Кокроч. Снимка: EPA/БГНЕС
Победителят на първия тур на президентските избори в Словакия Иван Кокроч. Снимка: EPA/БГНЕС

Проевропейски настроеният бивш външен министър на Словакия постигна изненадваща победа на първия тур на президентските избори и отива на втори тур с ключов съюзник на популисткия премиер Роберт Фицо, предава Ройтерс.

Президентските избори в Словакия са шанс за Фицо, чиито възгледи за Украйна предизвикаха гнева на критиците, че се доближава твърде много до Русия, да засили влиянието си върху властта. Опозиционните сили искат да създадат противотежест на неговото управление.

Промяната във външната политика на правителството, опитите за преустройство на наказателния кодекс на страната и сблъсъците с медиите доведоха до поредица от протести и критики от страната на президента Зузана Чапутова, която е ожесточен противник на Фицо, но не се кандидатира за нов мандат.

59-годишният Иван Корчок, дипломат от кариерата, който беше министър в предишното правителство, се опитва да следва нейната линия и спечели най-много гласове сред деветимата кандидати на първия тур.

Той получи 42,5% от гласовете при преброяване на подадените бюлетини в 99,9% от избирателните райони, над резултата от 37,1% на Петер Пелегрини, бившия председател на парламента, който оглавява по-малкия партньор в коалиционното правителство, партия „Глас“.

Двамата ще се явят на втори тур на 6 април. Корчок заяви, че тогава трябва да достигне до избиратели от целия политически спектър.

„Със сигурност трябва да говоря на десетки хиляди избиратели на управляващата коалиция, които не са съгласни с посоката, в която правителството тласка Словакия“, каза Корчок пред свои поддръжници.

Бившият председател на Върховния съд, който е проруски настроен, Стефан Харабин е с третия резултат по получени гласове, едва 11,75%, след като получи подкрепа от националистическа партия, която също участва в коалиционното правителство. Неговите избиратели може да помогнат на Пелегрини.

Фицо и неговата управляваща лява партия „Смер“ спечелиха парламентарните избори миналия септември с обещанията да спрат военната помощ за Украйна и да запазят подкрепата за хората, засегнати от ръста на цените.

Пелегрини, който е бивш премиер и бивш член на „Смер“, изигра ключова роля при формирането на коалицията. Той заяви, че резултатите на първия тур в събота са показали, че мнозинството избиратели не искат „либерален, десен, прогресивен“ президент, който само ще бъде в конфликт с правителството.

„Мнозинството в Словакия изрази интерес да има президент, който ще защитава националните интереси“, каза Пелегрини.

Президентите нямат значителни изпълнителни правомощия, но имат роля при назначенията в правителството и съдебната власт, могат да налагат вето върху закони и да влияят на обществения дебат, както често правеше либералната Чапутова.

В миналото избирателите в Словакия отхвърляха възможността да дадат на управляващите партии както правителството, така и президентския пост, пример за това е включително победата на Чапутова през 2019 г., когато антикорупционните настроения навредиха на партията на Фицо, която по онова време беше в правителството.

„Тези избори ще покажат дали масовите протести, които често се провеждат в Братислава и други големи градове през последните седмици, са подкрепяни и от хора, които обичайно изразяват неодобрението си в избирателните секции“, коментира Радослав Стефанчик, политолог от Икономическия университет в Братислава.

Войната в Украйна, високата инфлация и хаотичното управление при ръководеното от опозициата коалиционно правителство от 2020 до 2023 г. поляризират избирателите. Обществени допитвания преди изборите в събота даваха преднина на Пелегрини и той беше смятан за вероятния победител на втори тур с Корчок.

Фицо промени рязко части от външната политика на Словакия, като прекрати държавните военни доставки за Украйна, макар че все още позволява търговски сделки за доставки, и започна диалог с Москва, въпреки че ЕС изолира руския режим.

Пелегрини казва, че Словакия ще остане част от ЕС и НАТО, но подобно на Фицо отбелязва, че конфликтът в Украйна няма военно решение и подкрепя мирни преговори между Киев и Москва. Според Корчок и други критици тази позиция означава капитулация, в момент когато части от Украйна са окупирани.

Коалиционното правителство на Фицо прокарва промени в Наказателния кодекс, които според критиците отслабват борбата с корупцията. Чапутова оспори като президент промените в Конституционния съд.

Решението на правителството да закрие подразделението на прокуратурата за борба с корупцията беше силно критикувано от Европейската комисия тази седмица.

Администрацията на Фицо планира промени, които ще му дадат по-голям контрол върху държавната телевизия RTVS, засилвайки притесненията сред защитници на свободата на медиите. Корчок критикува стремежа на правителството за по-голяма власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 24.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още