IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна още има план за настъпление, бойни кораби могат да помогнат на Черноморския флот

Украйна ще опита да рециклира и използва останките от снаряди и мини, извадени от земята след разминирането

07:58 | 10.04.24 г. 8
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Руски бойни кораби могат да влязат в Черно море въпреки ограниченията за преминване през проливите, които въведе Турция в изпълнение на Конвенцията от Монтрьо (от 1936 година), разказаха експерти от Defence Express. Публикацията е свързана с информацията, която разпространи украинското военно разузнаване (ГУР), че е пресечен опит за подсилване на Черноморския флот.

Става дума за пожар на кораба "Серпухов" от клас "Буян-М", който повреди оборудването му. Според експертите този клас кораби имат много плитко газене - 2,6 метра, което ги правни трудни за управление в морето, но в същото време и това дава възможност корабите да се придвижат по реки.

Именно това е и начинът корабът "Серпухов" да стигне от Балтийско до Черно море - през т.нар. Волго-Балтийски канал (по реките Нева, Волга и Дон). Този път е използван, макар и не в пълната му дължина и в обратна посока - към Балтийско море. За да премине през канала, е било необходимо демонтиране на части от кораба, но реално е напълно възможно Русия да успее да помогне на черноморския си флот с нови кораби, след като украински дронове и ракети унищожиха към 30% от състава му.

Украйна все още има план за контранастъпление

Украйна все още има план за контранастъпление, но той зависи от западната подкрепа и модерните оръжия, които може да получи, каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Bild по време на своята визита в Харков преди ден. Сред желаното оръжие са и ракетите Taurus - най-силното оръжие на Германия, но опасенията на германския канцлер Олаф Шолц са, че те ще въвлекат страната във войната, а за разлика от Великобритания и Франция, които вече дадоха своите далекобойни ракети, тя няма ядрено оръжие, разказа още украинският държавен глава.

Украинският президент инспектира защитните съоръжения около Харков. Снимка: President.gov.ua Украинският президент инспектира защитните съоръжения около Харков. Снимка: President.gov.ua

Пред германското издание Зеленски коментира, че не вярва, че това би възпряло ядрена заплаха от Москва, ако руският президент Владимир Путин реши. "Путин разбира само от силата - ако не можете да се защитите, той ще ви унищожи", казва още украинският държавен глава.

Зеленски призна, че без западната подкрепа Украйна ще загуби войната и това ще означава стотици хиляди жертви, защото много хора няма да избягат и ще останат в страната си. За да оцелее, на Украйна сега ѝ е нужна противовъздушна отбрана, която да защити градовете, както и модерно оръжие, с което да отговори на въздушните обстрели, с които Русия върви напред на фронтовата линия, отбелязва още украинският президент.

"Имаме добро производство на дронове, но те не могат да заместят ПВО, ракетите с голям обсег и артилерията", категоричен е той.

Зеленски коментира и плана на Доналд Тръмп да спре войната - според Washington Post, предавайки Донбас и Крим на Путин, с думите, че това е "примитивна идея". Той посочи, че е канил и официално, и неофциално Тръмп да посети Украйна.

Украйна ще опита да рециклира останките при разминиране

Украйна търси специална техника за разминиране, която позволява повторното използване на частите от снаряди и мини, извадени от земята, става ясно от публикация на Министерството на отбраната. По данни на институцията към 20% от територията на Украйна е заминирана. Ежедневно се извършат операции за прочистване, след което остават огромно количество мини, невзривени боеприпаси (около 20% от изстреляните) или останали компоненти, които могат да бъдат използвани отново, разказва зам.-министърът на отбраната Юрий Джигир по време на изслушване в комисия във Върховната Рада.

Той коментира, че има технологични решения, които позволяват тези части да бъдат използавани отново и да бъдат покрити част от нуждите на армията.

Терминалите Starlink помагат на враговете на САЩ

През черния пазар терминалите Starlink на империята на Илон Мъск SpaceX попадат при враговете на САЩ и се използват - от руските военни в Украйна или от паравоенните организации в Судан, показа разследване на The Wall Street Journal. Те осигуряват жизненоважна връзка до интернет, позволяваща насочването на дронове, които се превърнаха в един от символите на войната в Украйна.

Терминалите попадат в окупираните територии на страната през черния пазар в Централна Азия, Дубай или югоизточна Азия и засега не са блокирани от SpaceX. От компанията коментираха преди време, че могат да проследят устройствата и ако видят, че има нарушение на санкционния режим, могат да ги дезактивират.

Украински военни твърдят, че работят заедно с компанията да бъде намерено решение за този проблем. Нито SpaceX, нито Мъск обаче коментират това положение. Липсата на надеждни комуникации беше един от сериозните проблеми на руските военни в първите месеци на войната и терминалите на Мъск дадоха предимство на Украйна тогава.

Сега обаче има данни, че от началото на годината Русия използва все по-широко Starlink и WSJ свободно открива дилъри, които предлагат доставката им в Русия.

Чрез своите терминали Мъск вече веднъж повлия на хода на войната - през септември той официално призна, че е блокирал работата им при операция, насочена срещу окупирания през 2014 година Крим, смятайки, че това ще доведе до ескалация на конфликта.

Русия започна да унищожава с авиобомби и Часов Яр

Руски военни кореспонденти съобщават за активен обстрел с авиобомби по Часов Яр - Русия предприема тактиката, с която превзе Авдиевка, тоест систематично унищожаване на града с бомби и напредване след това с артилерия и тежка бронирана техника. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 776-ия ден от пълномащабната война показват, че в това направление (Бахмут) има отблъснати 29 атаки край населените места Билохоривка, Верхнокамянске, Роздоливка, Андриевка, Клищиевка и Новий. Руските части напредват в превземането на Бохданивка, макар че има данни, че Украйна удържа позициите си в населеното място.

Много активни са бойните действия и около Новопавливка, където ВСУ съобщава за блокирани повече от 28 опита за настъпление към Хеорхиевка, Краснохоривка, Новомихайливка, Водяне и Урожайне. Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Первомайске, за което се води битка от лятото на 2022 година, но официално няма изявление нито от руското Министерство на отбраната, нито от украинските власти.

Военните кореспонденти съобщават още и напредък към Бердичи (край Авдиевка). В това направление украинците съобщават за отблъснати 14 атаки коло Новалинове, Бердичи и Уманске.

Позиционни остават боевете по останалите части на фронтовата линия. През изминалото денонощие има 89 директни бойни сблъсъка, а повече от 120 населени места са под непрекъснат артилерийски и минометен обстрел. Руснаците са извършили и 108 въздушни атаки и 11 ракетни атаки по украинските позиции по фронтовата линия.

В сутрешните часове на 10 април Русия е обстрелвала територията на Украйна със 17 дрона, от които 14 са унищожени. ВВС на Украйна съобщи и за две унищожени ракети Х-59, изстреляни към Одеса. 

Държавният департамент позволи на Украйна да купи резервни части за системите Hawk

Държавният департамент на САЩ е позволил на Украйна да купи резервни части за системите Hawk на стойност 138 млн. долара. Според съобщението, цитирано от АР, Киев има спешната необходимост от доставката, за да поддържа в изправност ракетните системи.

От началото на годината САЩ вече не предоставя военна помощ за Киев в очакване на решение от Конгреса за отпускане на средства за Украйна, Тайван и Израел. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обеща да внесе пакета за обсъждане през април. В изслушване пред Конгреса във вторник (9 април) министърът на отбраната Лойд Остин потвърди, че САЩ рискува Украйна да загуби войната, ако не бъде отпусната военната помощ.

Това ще има глабален ефект и ще засегне и националната сигурност на САЩ, допъни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 седмици
До: 0pk щотот твоята конкретика е като акъла ти... липсва! И колко поста да чакаме, малоооум чобански, че броя вече! :D:D:D .. дано не броя както броих 3те дена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 тотално несвързана реч имаш и сам си противоречиш, селски. Хем няма танкове и самольоти, хем до 2029 ще се водят военни действия. Големи конкретики сте двамцата с кухича. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... в момента напъват , защото има прозорец от около 6-9 месеца , който после се затваря окончателно ... и започват да пoвръщат заграбеното с лихвите ... :))) ... активни военни действия ще се водят поне до 2029 ... твърде вероятно и с НАТОвски войски в Украйна ... мнооо'о си зле в еволюционната теория , на теб злобата ти пречи да станеш човек ... !! ... рано или късно беляНЕ ще го отворят отново , за да ходя антиесчетата да заривате гьола ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... колко да е близък ве ?! крадците на санитарен фаянс имат танкове и бтр-и ли ?! чистят складовете от ВСВ и имат още за около годинка в този темп на харчалък ... или самальоти и карабли им останаха ?! и двете са спрели тотално да строят , не знам що така. а отделно самальотите има полетен ресурс , само следи интензивността на полетите ... наваксват на ракети ли ?! могат да правят по 200-300 на година в най-оптимистичният вариант ... очевидно по текущите им атаки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 2 седмици
До: khao ... взе ми го от устата ... :))) ... opkaта-папагал е специален случай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 20
khao
преди 2 седмици
До: 0pk пак общи приказки... дай малко конкретика. По колко негови коментара са нужни за да спечелите за 3 дена (както се перчихте) ? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 колкото повече пишеш зелкич, толкова по-близък е края на украйна като държава. А ти продължавай да ч.каш гранита по паметниците в безсилната си злоба. Май.муните така са станали хора. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 24
zelka007
преди 2 седмици
нищо ново от над 2 века за рассийската генералщабна академия ... тактиката на изгорената земя , и харчене на солдати и тенекии с широка ръка ... интелекти ... :))) ... друзя антиваксъре-газовици , гледахте ли заловеният рассийски монстър , предназначен за борба с дронове , но обездвижен от украински дронове и пленен ?! не ?! нема ли да се включи некой дежурен по рассийски РЕБ да обясни ?! последни парченца гранит раздават пред паметника , ако някой не е сколасал от нефффелите да тръгва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още