IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен зависи от нови приятели сред враговете

Уязвимият председател на ЕК отново ще се нуждае от гласовете на идеологически опоненти

11:02 | 17.04.24 г. 5
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg LP

Урсула фон дер Лайен се нуждаеше от малко помощ от политическите си противници, за да осигури първия си мандат като председател на Европейската комисия, пише Financial Times.

След като някои депутати от собствения ѝ лагер гласуваха против или се въздържаха, тя все пак спечели на косъм гласуването в Европейския парламент през 2019 г. с марж от едва девет гласа, за да получи ръководния пост в изпълнителния орган на ЕС с помощта на националистически партии в Полша и Унгария.

Докато се готви за втори петгодишен мандат тази година след изборите за Европейски парламент през юни, десноцентристката Фон дер Лайен отново ще трябва да намери приятели сред враговете си, за да си осигури нужните гласове.

„Тя може да разчита на добро представяне през първия си мандат. Но всеки политик, който върши работа, неизбежно гори мостове“, казва Саймън Хикс, преподавател по политология в European University Institute, мозъчен тръст в Брюксел. „Коалицията, която я избра, постепенно ерозира във времето“, допълва той.

Затрудненията, пред които е изправена, бяха показани тази седмица от оставката на нейния избор да стане пратеник за малките и средни предприятия в ЕС след политическо недоволство от еврокомисари и членове на Европейския парламент.

Маркус Пипер, който подобно на Фон дер Лайен идва от Християндемократическия съюз в Германия, беше назначен през януари, въпреки че получи по-ниски оценки от другите двама кандидати по време на процеса по избор. Миналата седмица парламентът прие резолюция, с която призова Фон дер Лайен да преосмисли решението си, а четирима еврокомисари от конкурентни партии също се противопоставиха.

През петте си години на поста Фон дер Лайен ръководи реакцията на блока на пандемията от Covid-19 и пълномащабното нашествие на Русия в Украйна и прокара амбициозно законодателство, свързано с борбата с климатичните промени и трансформирането на икономиката на блока чрез „Зелената сделка“.

Тя има заслуги за създаването на съвместната програма за заеми на стойност 800 млрд. евро за смекчаване на последиците от пандемията и за съвместното закупуване на ваксини. Сега ЕС обмисля да използва парите от тези програми за отбранителната индустрия на Европа и въоръжаването на Украйна.

„Тя е най-видният председател на Комисията от Жак Делор насам“, казва Хикс, имайки предвид французина, който създаде единния пазар и инициира социални политики в ЕС през 80-те години на миналия век.

Но първоначалните впечатления, че Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на Германия, ще стигне лесно до втори мандат, отстъпват пред осъзнаването на факта, че лавирането в политиката става все по-трудно.

Фон дер Лайен вече не може да разчита на подкрепата на крайнодесни националистически партии, които я подкрепиха преди пет години, след замразяването на средства от ЕС за Варшава и Будапеща заради спорове около върховенството на закона.

Все още има вероятност в крайна сметка да изникне малко парламентарно мнозинство в нейна полза след изборите за Европейски парламент през юни, но тя отново ще трябва да привлече парламентаристи извън собственото си политическо семейство, които да ѝ осигурят втори мандат.

През 2019 г. тя си осигури 383 гласа в 747-членния парламент, по-малко от предшественика си Жан-Клод Юнкер, който имаше 422. Новият парламент ще има 720 места, което означава, че тя се нуждае от 361 гласа.

Три парламентарни групи – нейната десноцентристка Европейска народна партия (ЕНП), левоцентристката Прогресивен алианс на социалистите и демократите и либералната „Обнови Европа“,  подкрепиха кандидатурата ѝ през 2019 г. Но до сто членове на ЕП от тези групи гласуваха срещу нея или се въздържаха.

Тя успя, тъй като много от 35-те депутати от управляващата тогава полска партия „Право и справедливост“ и партията на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“ гласуваха за нея наред с няколко безпартийни членове и един от партията на Зелените.

Цифрите отново изглеждат предизвикателно тази година. Крайнодесни групи набират инерция и ако социологическите допитвания са верни, трите центристки групи, които вероятно ще я подкрепят, ще си осигурят 395 места в 720-местния парламент. Това означава, че преизбирането ѝ може да бъде застрашено, ако десетина депутати се отклонят от партийната линия и ако никои други членове на ЕП не гласуват в нейна полза.

За да предотврати подобно развитие, Фон дер Лайен ухажва италианския премиер Джорджа Мелона, чиято партия „Италиански братя“ се очаква да си осигури около 50 места. Председателят на ЕК вече свърна надясно и подкрепи твърдата позиция на Мелони за нелегалната миграция.

В момента партията на Мелони членува заедно с полската „Право и справедливост“ в ултраконсервативната Партия на европейските консерватори и реформисти, но някои членове на ЕНП на Фон дер Лайен правят сондажи за привличането на „Италиански братя“ към тях.

Представители в Брюксел казват, че тактиката на Фон де Лайен може да раздалечи депутати в леви и зелени групи и да насърчи още бунтове в собствения ѝ лагер.

Валери Айе, ръководителка на „Обнови Европа“ и съюзничка на френския президент Еманюел Макрон, заяви, че счита Мелони за крайнодясна и че ако италианската ръководителка подкрепи публично Фон дер Лайен, Айе ще оттегли подкрепата на партията си за председателката на Комисията.

Но други либерали от страни като Нидерландия и Швеция не са толкова идеологически настроени и на национално ниво обединиха усилия с партии, които са в същите групи в Европейския парламент като „Фидес“ на Орбан или партията на Мелони.

Социалистите, които според прогнозите ще останат на второ място след ЕНП и които бяха част от блока, подкрепил Фон дер Лайен през 2019 г., също са ангажирани с изключването на крайната десница от всякаква сделка за споделяне на властта.

„Няма да преговаряме с крайната десница и кандидатът за председател на Европейската комисия трябва да се ангажира с нашите приоритети“, заяви Ираче Гарсия Перес, лидер на групата на социалистите в парламента.

„Който иска нашата подкрепа, трябва да се ангажира с нашите приоритети – справедлив [зелен] преход към по-устойчив и цифров икономически модел, върховенство на закона и равенство“, отбеляза тя.

Италианският премиер, която създаде неочаквано топли работни отношения с Фон дер Лайен, откакто дойде на власт през 2022 г., не е обявила публично дали ще подкрепи втори мандат за германката.

Съюзникът на Мелони и ръководител на партията ѝ в Европейския парламент Карло Фиданца коментира пред вестник La Stampa, че „е твърде рано да се каже“ какво ще направи Мелони. Относно кандидатурата на Фон дер Лайен за преизбиране той предупреди: „Опитът ни учи, че в тези преговори често влизате като папа и излизате като кардинал“.

Вляво Фон дер Лайен може да търси подкрепата и на Зелените, за които се очаква да загубят десетки места спрямо 2019 г. Тогава те се въздържаха да я подкрепят при първото гласуване, но впоследствие подкрепиха екипа ѝ от еврокомисари, след като тя пое още обещания за зелени политики.

През последните месеци Фон дер Лайен разводни климатичните политики, за да успокои гневните фермери, които протестираха в редица страни в блока.

Бас Ейкхаут, водещ кандидат на „Зелените“ за председател на Комисията, каза, че те могат да подкрепят Фон дер Лайен за втори мандат, но само при силни ангажименти към „Зелена сделка 2.0.“.

„Ние сме в позицията на кукловода“, отбеляза Ейкхаут. Подобно на Айе от „Обнови Европа“, той изключи съюз с ръководената от Мелони група, която определи като „не проевропейска“.

На карта са заложени и национални интереси. „Републиканците“, френските депутати от ЕНП, вече заявиха, че няма да гласуват за Фон дер Лайен, тъй като тя е твърде близка с президента Еманюел Макрон, който е от „Обнови Европа“.

„Има много парчета от пъзела. Тя трябва да намери точните“, коментира Хикс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 зада не се объркаш, на Екзарх Йосиф 59. са го водили едно време като е бил малък с надежда че ще му излекуват пееерадията... но, както виждаме, туй се лекува само с ресторантьорски ю....й ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 седмица
До: zelka007: Новият акумулатор, дето ти сложиха при последния ремонт, когато ти гръмнаха крайните тиристори от зор по цените на тока от вятър, май се оказва рециклиран китаец и е на път пак да те прати на Екзарх Йосиф 59. Нещо съвсем ти се спърдя чипа с AI и зацикли на това пухкаво дъ - май са те сервизирали през задния порт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 21
zelka007
преди 1 седмица
хех ... пухкаво дъ и кон-спираторът в дует ривът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 седмица
Втори мандат за фондер ще е същото, като втори мандат за денков - същата порода случайни, невзрачни европейски политици са - външна селекция. Управляват европейските дела с главата заровена в Киев, а ззаадниккът във Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
cyclop
преди 1 седмица
Колко МИЛИАРДА опраска от фалшивите вацини, Урцуло? Но такива не ги съдят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още