IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли изкопаемите горива да осигурят победа на Байдън на президентските избори?

Петролът и газът правят повече за икономиката, отколкото климатичните мечти на държавния глава

15:06 | 26.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки добрите намерения на президента на САЩ Джо Байдън производството на изкопаеми горива в САЩ продължава да расте и да подкрепя икономиката. Това е една забележителна констатация от неотдавнашния доклад на Бюрото за икономически анализи за растежа на американския брутен вътрешен продукт (БВП) през 2023 г., който винаги е поучителен за регионалните и индустриални икономически тенденции, пише Wall Street Journal.

Икономиката на САЩ се разшири миналата година с 2,5% и докато голяма част от медиите пропуснаха това, щатите, произвеждащи изкопаеми горива, се оказаха водещи. Тук влизат Северна Дакота, където икономиката се разшири с 5,9%, Тексас (5,7%), Уайоминг (5,4%), Оклахома (5,3%), Аляска (5,3%), Западна Вирджиния (4,7%) и Ню Мексико (4,1%). Минното дело допринесе с около 2-3 процентни пункта за растежа на БВП в тези щати.

Растежът на БВП в повечето други щати беше бавен, особено при тези в североизточната част като Ню Йорк (0,7%) и Ню Джърси (1,5%) и района на Големите езера. Байдън междувременно изтъква бума на производството в Средния запад, но хората не усещат това в Уисконсин (0,2%), Охайо (1,2%), Илинойс (1,3%), Индиана (1,4%) и Мичиган (1,5%).

Минното дело е допринесло с 0,31 процентни пункта за растежа на БВП на САЩ миналата година в сравнение с 0,06 процентни пункта за производството и 0,04 процентни пункта за строителството. В много щати от Средния запад намаленото производство дори е отрицателно. Това не е изненадващо, тъй като общите бизнес инвестиции през миналата година бяха слаби. Едно изключение беше петролната и газова индустрия.

Производството на петрол в САЩ за миналата година достигна рекордните 13,3 млн. барела на ден, докато производството на природен газ скочи до рекордните 45,6 трлн. куб. фута (376 млрд. куб. м). Голяма част от тези обеми са реализирани върху щатски и частни земи, които федералното правителство няма много власт да спре това. Ето защо приходите в Тексас от такси, свързани с петролната и газова индустрия за миналата година скачат до 26,3 млрд. долара.

Байдън никога няма да го признае, но частно финансираното производство на изкопаеми горива прави много повече за стимулиране на икономиката на САЩ, отколкото неговите стотици милиарди долари под формата на разходи за електрически превозни средства и зелена енергия. Последното може дори да отклони икономическия растеж, като причини неправилно разпределение на капитала към по-малко продуктивни цели.

Две изключения от бума на добива на петрол и газ бяха Охайо и Пенсилвания, където производството на природен газ миналата година почти не отчете ръст. Голям виновник за това е постоянният недостиг на капацитет за транспортиране на газ, който се дължи на пречките пред осигуряване на разрешителни от федералните и щатски власти. Паузата, която направи Байдън по отношение на някои проекти за износ на втечнен природен газ (LNG) също увеличава несигурността за бизнеса.

Дори и така, потокът от изкопаеми горива в САЩ поддържа цените на енергията по-ниски, отколкото биха били иначе. Миналия месец цените на природния газ достигнаха рекордно ниско ниво от 1,49 долара за милион Btu (британски топлинни единици), което заедно с меката зима намали разходите за отопление на десетки милиони американци. Производителите също се възползваха от по-ниските цени на природния газ. Цените на петрола по света и тези на бензина в САЩ наскоро се повишиха на фона на геополитическата несигурност, но щяха да бъдат значително по-високи, ако не беше нарастващото производство на петрол в страната.

Байдън не заслужава признание за бума на изкопаемите горива в Америка, но той със сигурност се възползва от него, подобно на Барак Обама през 2012 г. Най-големият икономически успех на президента е нещо, за което той прави всичко по силите си да осуети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
manem26763
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 1 седмица
До: mr. Yoda ... а твоите отвари дето рекламираш постоянно и за гаргара против настинка не стават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 седмица
До: mr. Yoda ... щото дава четворна доза виагра на украинците да е...т рассияните ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 седмица
И ЗАЩО НА ТАЯ МУМИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРИ ПОБЕДА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още