IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените планове на Байдън страдат от болестта на високите цени

Цената на електроенергията в САЩ се е повишила с 29,4% от януари 2021 г. досега

22:30 | 12.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Служителите на Белия дом плащат ли сметки за електричество? Те продължават да казват, че президентската програма за климата намалява цените на електроенергията, въпреки че разходите за работа на съдомиялната машина на средностатистическия американец растат до небето, както се вижда от индекса на потребителските цени на Министерството на труда, пише Wall Street Journal.

Графиката показва промяната в цените на електроенергията през последното десетилетие. Цените на електроенергията остават сравнително стабилни през седемте години преди президентът Байдън да встъпи в длъжност, като се повишават с 5%. Благодарение на евтиния природен газ. И все пак от януари 2021 г. цените на електроенергията скочиха с 29,4% - около 50% повече от общата инфлация.

Според изчисленията на WSJ цените на електроенергията са се увеличили 13 пъти по-бързо при Байдън, отколкото през предходните седем години. Неговата политика не е изцяло виновна за това. Но по-голямата част от това е резултат от климатичната програма на Белия дом, като се очаква увеличенията на цените ще се ускорят.

Федералните разпоредби, субсидиите за възобновяема енергия и държавните стимули принуждават операторите на електроцентралите, работещи с изкопаеми горива и ядрена енергия да изведат от експлоатация съоръженията преждевременно. Слънчевата и вятърната енергия се нуждаят от подкрепата на така наречените пикови газови централи, обикновено срещу солидна премия. По време на недостиг на електроенергия спот цените могат да достигнат 10 000 долара за мегаватчас в сравнение с 30 до 60 долара на нормална база.

Държавните програми за декарбонизация субсидират хората със слънчеви панели за излишната мощност, която предават на мрежата. Хората без слънчева енергия след това плащат повече за фиксираните разходи на мрежата, които също растат с добавянето на повече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). В Калифорния средностатистическият клиент без фотоволтаик на покрива плаща с 10% до 20% повече, за да субсидира слънчевата енергия.

Разходите за укрепване на мрежата в подкрепа на прехода към зелена енергия също се увеличават, включително за нови преносни линии за високо напрежение, силови трансформатори и съхранение чрез стационарни батерии. Само подкрепата на администрацията на Байдън за електрическите камиони ще струва на комуналните фирми 370 млрд. долара за надграждане на съответната инфраструктура. Компаниите за комунални услуги ще прехвърлят нарастващите разходи на клиентите с течение на времето.

По-високите лихвени проценти също увеличават разходите за нови проекти за зелена енергия. Данъчните стимули по Закона за намаляване на инфлацията (IRA) могат да компенсират до 50% от цената на даден проект, но разработчиците на офшорни вятърни системи казват, че това не е достатъчно и изискват да им се плащат по-високи такси - често четири пъти повече от електроцентралите с природен газ.

Като извадят от работа повече електроцентрали за базов товар, субсидиите на IRA ще увеличат още повече сметките за електричество. Бизнесът прехвърля по-високите си разходи за енергия на клиентите. Американските производители ще станат по-малко конкурентоспособни, поради което някои членове на Конгреса от двете партии настояват за въглеродни мита. Това ще доведе съответно до покачване на цените на колите и техниката.

Законът за намаляване на инфлацията може да е най-голямата законодателна грешка на всички времена, изтъква WSJ. Демократите се чудят защо американците са в лошо настроение относно икономиката. Може би всички те имат слънчеви панели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
single1992
преди 2 седмици
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:-- https://do.my/aman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 седмици
Две мнения вече са изтрити. Мракобесието е пълно. Зелен хайвер на всяка цена. Ако някой се съмнява в "чистите" помисли на новите Остап Бендеровци, той подлежи на санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още