IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън подобри рекорда на Тръмп по санкционирани китайски компании

От началото на мандата му президентът на САЩ е добавил 319 дружества в черния списък спрямо 306 за целия мандат на Тръмп

08:39 | 12.04.24 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън е добавил повече китайски компании и физически лица към черния списък за износ от всяка друга американска администрация,  докато растящите спорове между двете най-големи икономики в света продължават да усложняват световната търговия, пише Bloomberg.

Министерството на търговията на САЩ прибави шест китайски компании в списъка си с дружества в четвъртък, с което общият им брой при администрацията на Байдън достигна 319. За сравнение Доналд Тръмп е добавил 306 в своя мандат в Белия дом, когато той започна търговска война с Пекин, която навреди на икономиките и на двете страни.

Данните показват, че американското правителство все повече използва икономически инструменти, за да постигне външнополитически цели. Байдън се стреми да ограничи достъпа на Китай до модерни чипове и технологии, като посочва притеснения за националната сигурност. Растящата агресивност на президента Си Дзинпин към Тайван, който Пекин смята за част от територията на Китай, задълбочава притесненията във Вашингтон, че Китай ще използва американска технология, за да развие военната си мощ.

Администрацията на Байдън е добавила в черен списък най-много китайски компании. Графика: Bloomberg LP Администрацията на Байдън е добавила в черен списък най-много китайски компании. Графика: Bloomberg LP

„Твърдият подход към Китай, включително чрез ограничаване на достъпа до технологии, е тема, която има подкрепа и от двете партии“, казва Алфредо Монтуфан-Елу от Conference Board’s China Center. С предстоящите избори в САЩ през ноември и двете страни „имат стимули в тези месеци на предизборна кампания да покажат, че имат твърд подход към Китай“, допълва той.

Байдън остави в сила митата на Тръмп и в същото време прибави още мерки с конкретно внимание върху ограничения, които блокират достъпа на Пекин до иновации с възможност за широко приложение, включително в изключително важния сектор на изкуствения интелект.

През февруари САЩ прибавиха осем компании към списъка с дружества, подобрявайки без много шум рекорда на Тръмп, а тази седмица бяха добавени още шест. Списъкът с дружества все повече се превръща в едно от основните оръжия на Вашингтон за санциониране и наказване на хора, компании и други организации в Китай и другаде по съображения за националната сигурност.

Пекин определи тази политика като опит за спъване на развитието му. Налагането на контрол върху износа на китайски компании „е обичайна икономическа принуда и поведение на едностранен тормоз“, заяви Хъ Ядун, говорител на китайското министерство на търговията, на брифинг в Пекин в четвъртък в отговор на въпрос за новите действия на САЩ.

„САЩ трябва незабавно да поправят закононарушенията и да спрат неразумното потискане на китайски компании. Китай ще предприеме всички необходими действия, за да защити законните права и интереси на китайските компании“, допълни той.

Във вероятно ответна реакция Китай наложи санкции на две компании в САЩ в четвъртък, като обяви, че всички активи в Китай на дружествата от сектора на отбраната ще бъдат замразени, а техните ръководители ще получат отказ от издаване на визи. Това беше нова поредица от предимно символични санкции срещу американски компании, замесени в продажби на оръжия на Тайван. Тези мерки ще имат слабо въздействие, тъй като компаниите вероятно нямат активи в Китай.

След като бъдат прибавени в списъка на САЩ, дружествата рядко са изваждани от него, въпреки че в необичайна проява на отстъпчивост администрацията на Байдън  оттегли китайска държавна лаборатория като част от сделка за борба с кризата с фентанил около срещата на Байдън и Си през ноември м. г.

Четири от дружествата, добавени в списъка тази седмица, попаднаха там заради закупуване на стоки с американски произход в подкрепа на усилията за модернизиране на армията на Китай, съобщи министерството на търговията в комюнике. Друга беше санкционирана заради подкрепа за военни доставки за Русия, а шестата се е опитала да помогне на Иран да купува компоненти за безпилотни въздушни апарати, става ясно от съобщението.

Налага се „презумпция за отказ“ на заявления за износ на четирите компании, което означава, че те вероятно няма да могат да купуват стоки с американски произход в бъдеще, допълни министерството на търговията. Компаниите участват в доставянето на AI чипове на китайската армия, заяви пред Ройтерс Кевин Кърланд от Бюрото за промишленост и сигурност на САЩ.

„САЩ ще направят всичко необходимо, за да запазят своето технологично конкурентно предимство, особено върху технологии, за които се смята, че са с двойна употреба“, коментира Монтуфар-Хелу и изразява скептицизъм към определението за „малък двор, висока ограда“, което официални представители използваха, за да защитят тази политика.

„През последните месеци изглежда, че дворът малко се разшири“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още