IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън към китайския премиер: САЩ и Китай имат нужда от разговори по трудни въпроси

Вашингтон и Пекин имат дълг за управляват отговорно сложните си отношения, счита финансовият министър на САЩ

11:55 | 07.04.24 г. 4
Джанет Йелън на срещата си с Хъ Лифън в Гуанджоу в събота. Снимка: Bloomberg LP
Джанет Йелън на срещата си с Хъ Лифън в Гуанджоу в събота. Снимка: Bloomberg LP

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви пред китайския премиер Ли Цян в неделя, че способността за водене на трудни разговори е поставила двете икономически суперсили на „по-стабилна основа“ през изминалата година, предава Ройтерс.

В началото на срещата им в Пекин Ли отговори, че двете страни трябва проявяват взаимно уважение и да бъдат партньори, а не противници и допълни, че е постигнат „конструктивен напредък“ по време на визитата на Йелън.

Финансовият министър на САЩ заяви, че Вашингтон и Пекин имат „дълг“ да управляват отговорно сложните си отношения, след като говори пред китайските ръководители за необходимостта от ограничаване на прекомерния заводски капацитет на Китай.

„Въпреки че имаме още много работа, вярвам, че през последната година поставихме двустранните си отношения на по-стабилна основа“, каза Йелън. „Това не означава да пренебрегваме различията си или да избягваме трудните разговори. Това означава да разберем, че можем да постигнем напредък, само ако общуваме пряко и открито помежду си“, допълни тя.

Йелън превърна в ключова тема на посещението си в Китай заплахата от китайското свръхпроизводство на електромобили, слънчеви панели и други продукти в областта на чистата енергия за производители в САЩ и други страни. Това е втората визита на Йелън в Китай в рамките на девет месеца.

Тя посети Пекин през юли 2023 г. в опит за нормализиране на двустранните икономически отношения след период на засилено напрежение заради различия по редица въпроси – от Тайван до произхода на Covid-19 и търговски спорове.

В още един знак за стабилизиране на отношенията президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин се опитаха да управляват напрежението в Южнокитайско море в близо двучасов телефонен разговор във вторник, първите им преки разговори от срещата на върха през ноември.

Американски и китайски военни представители се срещнаха миналата седмица за поредица от разговори в Хавай, съсредоточени върху оперативната сигурност и професионализъм.

Балансиран растеж

В събота в южния износен център Гуанджоу Йелън и основният ѝ събеседник по икономическите въпроси от китайска страна, вицепремиерът Хъ Лифън, приеха да започнат диалог, съсредоточен върху „балансиран растеж“. Йелън заяви, че смята да използва форума, за да поиска еднакви правила на играта с Китай за защита на американските работници и компании.

„Като двете най-големи икономики в света имаме дълг към собствените си страни и към света да управляваме отговорно сложните си отношения, да си сътрудничим и да проявим лидерство в отговора на неотложните глобални предизвикателства“, каза Йелън пред Ли.

Economist Intelligence Unit прогнозира, че капацитетът на Китай за производство на батерии ще надвиши търсенето четирикратно до 2027 г. в момент, когато електромобилната му индустрия продължава да расте.

Подкрепата на Пекин за задвижвани от батерии коли помага на местни компании като BYD и Geely да вземат пазарен дял на най-големия автомобилен пазар в света и да превърнат Китай в най-големия износител на автомобили в света.

Но заради бързия растеж Китай създава също така свръхпроизводство, което може да достигне между 5 млн. и 10 млн. електромобила на година, счита консултантската компания Automobility.

Но вместо да ограничи инвестициите в производството Китай следва новата мантра на Си за отприщване на „нови производствени сили“, като инвестира в модерни технологии, включително електромобили, пътнически космически полети и природни науки, области, в които много американски компании имат предимства.

По време на посещението ѝ китайските държавни медии критикуваха посланието на Йелън за свръхкапацитета.

Държавната осведомителна агенция Синхуа съобщи в събота, че говоренето за „китайски свръхкапацитет“ в сектора на чистата енергия е създало претекст за протекционистични политики за предпазване на американските компании.

Потискането на свързаните с електномобилите индустрии в Китай няма да помогне на САЩ да постигнат собствен растеж, допълни Синхуа и изрази надежда, че може да бъде постигнат допълнителен напредък при посещението на Йелън за разбиване на бариерите, които възпрепятстват взаимноизгодното сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 07.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 4 седмици
А тези пари трябва да ги вкарат в икономиката на САЩ . По добър начин от този да подаряват пари на местната си индустрия няма, произвежда местна компания нещо, продава го на пазара..не плаща данък, а на нея държавата и плаща за това че е произвела нещо локално в САЩ. Така ще се появят и автомобилите и соларните панели които да са произведени там на място. Друг начин няма. И стига са се занимавали с инвестиции в Азия, в Индия да инвестира Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
supertrader
преди 4 седмици
В случая това са излишни неща, Китай нека си ги внася най спокойно и е напълно излишно да бъде притесняван, още повече заставян да прави нещо против интереса и волята си. Това е източник само на напрежение. ФЕД са създали големия проблем, към него Китай няма никаква съпричастност. Националния дълг е някакви 30 трилиона, а дълговете емитирани от банките се водят 200, а реално са с поне 100 трилиона още тежест. Фед трябва да ги изравни за да си поправят финансовата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 32
zelka007
преди 4 седмици
До: wart ... нещо като зануленият от бункера под кремля ли ... ?! ... вечерта казва , каква война какви 5 рубли ве , и сутринта в 4:30 пуска танковете и излитат самальотите , и започва безогледно да бомби и обстрелва селища , жилищни квартали , гари и търговски центрове , болници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
wart
преди 4 седмици
Да вярваш на Англосаксонците само наивен да си не е достатъчно , но и глупав трябва да бъдеш . Защото те никога не казват това което мислят откровено- ---усмихват се мазно , мазно и мило -- зад което се крие лицемерието и подл ост им . Винаги казват не това което мислят а само това което е в техен интерес , но не и интерес на партньора. Започват със заплахи, шантаж, провокации и обвинения за да принудят отсрещният да приеме техните условия принудително. Никога и в никакъв случай не може да и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още