IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп проспа гласуването на американската помощ за Украйна

Процесът, който върви срещу него, явно е свил зрителното му поле, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус

07:32 | 26.04.24 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вгледайте се и ще видите как Републиканската партия се раздира от противоречия. Поводът беше закъснялото с няколко месеца гласуване в Конгреса (впоследствие и в Сената - бел. прев.) на помощта за Украйна в размер на 61 милиарда долара. Републиканците бяха разделени почти поравно. Разликата между „за“ и „против“ касаеше нещо повече от Украйна; тя представлява непримирими възгледи за света. Дори Доналд Тръмп, който седи отегчен в неприветлива съдебна зала в Ню Йорк, не може да преодолее пропастта между глобалистите и антиглобалистите в Републиканската партия, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус.

Те говорят едни за други като за врагове. „За мен е абсолютна чест да бъда в Конгреса, но служа заедно с някои истински мръсници“, каза Тони Гонзалес, републиканец от Тексас, преди да посочи своя „неонацистки“ конкурент за поста, който е подкрепян от някои от колегите си в Камарата на представителите. „Тези хора преди се разхождаха с бели качулки нощем, а сега го правят през деня.“ Мич Макконъл, лидерът на републиканското малцинство в Сената, е почти толкова директен: „Голяма част от колебанието и късогледството, които забавиха гласуването, се основават на чиста фикция“, каза той за финансирането на Украйна.

Последното и най-значимо републиканско действие беше предизвикано от неочаквана проява на смелост. Председателят на Камарата и твърд републиканец, Майк Джонсън, преживя катарзис, когато от американското разузнаване му обрисуваха ужасната съдба, която очаква Украйна, ако Камарата не гласува помощта. Неочакваният спасител на Украйна обаче продължава да отрича честността на президентските избори през 2020 г. Друг рутинен конспирационист, Нют Гингрич – бивш републикански председател на Камарата през 90-те години – го призова да подкрепи Украйна каквото и да става. „Смелите хора умират само веднъж“, каза Гингрич. "Страхливецът умира стотици пъти."

Джонсън взе тези думи присърце. Цената може да бъде предизвикателство за неговото председателство (крайнодясната фракция на републиканците може да поиска неговото отстраняване, както направи с предшественика му Кевин Маккарти – бел. прев.) Още по-вбесяващо за критиците на Джонсън е, че промяната на мнението му беше предизвикана от сведения на „дълбоката държава“. Тръмпистите вярват, че ЦРУ, ФБР и министерствата на правосъдието и вътрешната сигурност са източници на глобалистка пропаганда. Това прави Джонсън изменник не само на тяхната основна външнополитическа кауза, че Украйна трябва да се подчини на Русия; неговият ход също така атакува техния наратив за Вашингтон. Ако Джонсън вярва на ЦРУ за Украйна, може би ще вземе на сериозно и други информации за националната сигурност.

И все пак вотът за Украйна беше само слаб ориентир за бъдещо поведение. Тръмп изглежда позволи той да се случи в пристъп на разсеяност. Той беше прекарал предходните четири дни, опитвайки се да остане буден, докато адвокатите спореха за избора на съдебни заседатели за процеса, който върви срещу него (свързан с потулване на предполагаема сексуална афера чрез плащане преди изборите през 2016 г., което не е било отразено във финансовите му отчети - бел. прев.) Част от умората на Тръмп несъмнено произтичаше от нощната му активност в социалните мрежи, която включва предполагаеми нарушения на съдебна заповед за запазване на мълчание от негова страна. Фактът, че на Тръмп е забранено да използва смартфона си в съда и че неведнъж му е казвано да седне, не може да не му се отразява. Трябва да издържи още шест седмици. Никой член на семейството му все още не се е присъединил към него в съда. Мелания Тръмп, бившата и възможна бъдеща първа дама, едва ли ще се доближи до сцена, на която е призована Сторми Дениълс (порнозвездата, за афера с която Тръмп отрича).

Независимо от изхода на процеса и ефекта му върху общественото мнение, Тръмп ще се завърне яростно, когато той приключи. Но гласуването за Украйна бе важен прецедент. Срещу фикцията, че част от помощта се класифицира като заем, Тръмп даде на Джо Байдън и Украйна - двете имена, които обхващат времево неговите процедури по импийчмънт и изборното поражението през 2020 г. – навременен отдих. Камарата също така прие законопроект, който разрешава на Байдън да конфискува 6 милиарда долара от замразените резерви на Русия в полза на Украйна. По-голямата част от останалите 300 милиарда долара чуждестранни активи на Русия са в Европа. Кремъл не беше щастлив. „Напълно очаквахме това“, каза говорителят на Владимир Путин с покерджийско изражение. Предшественикът на Путин като президент, Дмитрий Медведев, призова за нова гражданска война в САЩ, която ще „доведе до безславно разпадане на империята на злото от 21 век“.

Много по-вероятно е републиканците да потънат в собствена гражданска война. Почти половината от групата им в Камарата – 101 гласуваха „за“, 112 „против“ – сега са обвързани с позиции далеч отвъд украинското бойно поле. Тръмп, в своето мълчаливо съгласие, сега също е странно свързан с тези позиции. Идеята, че Байдън е заговорничил с украинския президент Володимир Зеленски, за да навреди на изборното представяне на Тръмп през 2020 г., сега се приема за лишена от логика. Такава е и идеята, че Путин представлява преувеличен риск или всъщност е приятел. Ако Украйна струваше още 61 милиарда долара, как е възможно тя да бъде заплаха за демокрацията в САЩ? Може би съдебната зала толкова е свила зрителното поле на Тръмп, че той не е успял да разбере с какво се е съгласил извън нея, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 дни
До: тошо, да... изобщо не ме четеш, за това се влачиш след мен като черна проооститутка на централна гара... :))) но явно си пристрастен към мъжко сладко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Кухх, откакто скъсания_презерватив напусна полето, ти си явно неговия следващ заместник по простотиии. Нищо Сериозно не пишеш, пълен си с грантаджийски опорки и лъжи . Тебе вече кат те видим - изобщо не те четем, забивам ти "--" и нататъка! Дори зелка"00" се представя по-добре от теб! .!. дгд и пак дгд .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: 0pk що? ти нещо сериозно ли каза? .. многократно си казвал какви ли не лъжи, да не мислиш че ги броя? ... не четеш, но си в час с последните опорки и лъжи на късия... та кво си казвал, не е от значение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 1 седмица
До: khao пак се намираш на приказка. Аз многократно съм казвал, включително и на тебе, че нито чета, нито слушам официалните руска източници, обаче ти тва не мойш го асимилира. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 24
khao
преди 1 седмица
До: 0pk Няма леопарди и ейбрамси, всичко беше унищожено още на пристигане ... или може би като "чужд агент" оспорваш официалните руска източници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 4
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 да да, мега модерните леопарди и абрамси ги крият дълбоко в тила, щот случайно да не им се одраска боята, а авроатлантическата рат ще разчита ракетите на П. да са с изтекъл срок на годност, щот гугъла таква справка им дава. Победата е близко, зелкич! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... само за протоколът , една ядрена бойна глава има много кратък "гаранционен срок" на готовност поради ред технически причини ... няколко години и трябва да се изработва наново и подменя неядрената част ... :))) ... кат им гледаш 50-60 годишните танкове и камиони , и че не могат да си сглобят цифрова фреза и цифров струг с промишлена точност ... колко от тези хиляди бойни глави поддържат ?! 200 , 300 , 500 , всичките ?! можеш и справка с гугъла да си направиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хех ... тошко мъжлето ... безаналоговите твърдяха , че могат да произвеждат купища "армата" и да бият всеки , пък бутат с тенекии от студената война ... имали "гиперзвуци" , пък ги свалят ПВОта от студената война , имали всевиждащиисвичкосвалящи ПВОта , пък би бомбят с дронове домашна сглобка ... непотопяемият им флот е преквалифициран в подводен ... верно ли смяташ , че всичките им ядрени бойни глави са изправни ?! и всичките им ракетни носители за тях също ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 27
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka изостанал, вярвам че имат... но като гледам с ква допотопна твхника се бият и как само просят ракети от техническите нации иран и с.корея, може и да си прав...и да се окаже че ядрения им аресенал е поредната анимационна измислица :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka *** .- оррки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още