IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота „две в едно“

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че обществената поръчка е на финален етап, а документи за участие е подала само „Сиела Норма“

11:30 | 28.04.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота „две в едно“ – за Народно събрание и за Европейски парламент. Това обяви в пред БНР председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Тя посочи, че обществената поръчка е на финален етап, а документи за участие е подала само „Сиела Норма“. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова.

Тя заяви, че има уверението на Министерство на електронното управление, на институтите по стандартизация и по метрология, че имат готовност за удостоверяването на машините за гласуване.

За двата вида избори ще има отделни избирателни списъци, припомни председателят на ЦИК. 

Хартиените бюлетини, когато се произвеждат различни видове избори в един ден, имат различен цвят на полиграфическата защита на бюлетината. Дори и визуално бюлетините ще имат различен цвят, което няма да доведе до объркване от избирателите, обясни Нейкова.

Тя посочи, че дори избирател да обърка кутията за бюлетини, след това членовете на СИК трябва да преброят гласа му правилно за съответния вид избор.

Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май , припомни Нейкова. В понеделник ще стане ясно и колко инициативни комитети са регистрирани за участие в изборите, добави тя.

Нейкова обясни, че няма ограничение в Изборния кодекс някой да се кандидатира едновременно за Европейския парламент и за народен представител. Тя подчерта, че ако един и същ човек бъде избран и за член на Европейския парламент, и за народен представител, той трябва да обяви своя избор в кое от двете желае да бъде избран.

„В понеделник ще са ясни и инициативните комитети, които издигат независими кандидати за ЕП. Проверката в ГРАО приключи и само „Атака“ се оказа с недостатъчен брой както изисква Изборният кодекс“, обясни председателят на ЦИК. Кандидати само за НС са заявили само регистрираните „Републиканци за България“ и коалиция „Неутрална България“.

Нейкова коментира и особеностите при гласуването 2 в 1, у нас за първи път се провеждат в един ден за НС и ЕП.

„Най-важната особеност е изискването на уседналост при избора за ЕП, каквото няма за НС. За да може един избирател - български гражданин, да гласува едновременно, трябва освен да е навършил 18 години, без запрещения, да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна, членка на ЕС и постоянен в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 1 седмица
До: mr. Yoda ... смехорино , машинките кат немат bluetooth кво праим ?! кат в рассийката пияниците с чували с бюлетини нагласят резултата на зануленият детеубиец под кремля ... барем чети за кво си пльоснал рекламите на отварите дето бъркаш !! са последно за самальота или за сланините е пенкилера ?! добре , че те траят , та не те банnат по ip ... :))) ... нефел !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 седмица
Инвестор рекламна платформа за афродизиаци! Кеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
meyodi3625
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 седмица
Не е важна статията, важното е на кого посолствоТО ще разреши да се подключва чат-пат с Bluethooth към машините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 седмици
к.о.н.я.ц.и било забранена дума?? Въх мари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 седмици
Машини плюс AI и увековечаване на шарлатаните, дето те гледат в очите и лъготят като дърти ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още