IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словашкият премиер Фицо е извън опасност, но състоянието му остава сериозно

Политиците в Словакия призоваха за успокояване на напрежението и смекчаване на ожесточената реторика след опита за убийство на премиера

15:42 | 19.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Словашкият премиер Роберт Фицо вече не е в непосредствена опасност, но все още е в сериозно състояние, съобщи заместникът му четири дни след опита за убийство, който отекна в цяла Европа, предава Ройтерс.

„Най-лошото, от което се опасявахме, отмина, поне засега“, каза вицепремиерът Роберт Калинак на пресконференция пред болницата, където е лекуван Фицо в централния словашки град Бранска Бистрица.

Премиерът беше прострелян в сряда при нападение, което предизвика тревога заради поляразираната държава в Централна Европа с население от 5,4 млн. души.

Калинак заяви пред журналисти, че състоянието на Фицо все още е твърде сериозно, за да се обмисля преместването му в болница в столицата.

„Всички сме малко по-спокойни. Когато казваме, че искаме да се доближим до положителни прогнози, смятаме, че сме с една крачка по-близо до това“, допълни той.

„Но състоянието му остава много сериозно и следователно ще остане под грижите на лекарите в болницата в Бранска Бистрица“, уточни Калинак.

Стрелбата беше първи голям опит за убийство на европейски политически лидер от над 20 години.

Словашкият специализиран наказателен съд съобщи в събота, че заподозреният, установен от прокурорите като Юрай Ц., ще остане в ареста, след като му беше повдигнато обвинение в опит за убийство.

Местните медии съобщиха, че заподозреният е 71-годишен бивш охранител в търговски център и автор на три стихосбирки.

Няма официално изявление от заподозрения, нито от адвокати, които го представляват.

Вътрешният министър Матуш Сутай Асток заяви, че запозодреният бил разгневен от политиката на правителството за Украйна. Правителството на Фицо спря официалната военна помощ за Украйна и възприе по-проруска линия за конфликта от повечето партньори в ЕС.

Правителството съобщи, че той се радикализирал, след като съюзникът на Фицо Петер Пелегрини спечели президентските избори миналия месец, и че изразил пред полицията недоволството си от реформите на правителството в прокуратурата и обществените медии, критикувани от опозицията и от Европейската комисия.

Опитът за убийство доведе до призиви от целия политически спектър в Словакия за успокояване на напрежението и смекчаване на често ожесточената реторика, която бележи обществения дебат през последните години.

В четвъртък новоизбраният президент Пелегрини и настоящата президентка Зузана Чапутова, която е критик на Фицо и трябва да се оттегли от поста си през юни, призова за единство и покани лидерите на политическите партии в страната на кръгла маса.

Но във видео, публикувано на страницата му във Facebook в неделя, Пелегрини заяви, че според него сега вероятно моментът не е подходящ за такива разговори. Управляващата партия на Фицо също изрази съмнания относно провеждането им сега.

„Последните дни и пресконференции ни показват, че някои политици просто не са способни на обикновено вглеждане в себе си дори след такава трагедия“, каза Пелегрини.

Правителството и опозицията си разменят обвинения в подклаждане на негативни чувства.

Словашката полиция съобщи в неделя, че е арестувала трима души заради публикации в социалните мрежи, в които изразяват одобрение на опита за убийство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още