IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата в България в края на юни стига 1710 лева

Активираната сезонна заетост в началото на лятото повиши наетите по трудово отношение в страната до 2,31 милиона

14:17 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През второто тримесечие на годината средната месечна работна заплата в България ускорява ръста си. За април-юни тя нараства с 13,4% на годишна база и със 7,8% спрямо предходните три месеца, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

За сравнение, през първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в страната нарасна с 9% на годишна база.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2022 г. е 1771 лв., за май - 1708 лв., и за юни - 1710 лева, отчита НСИ.

През второто тримесечие на тази година средната месечна работна заплата e 1730 лв. и нараства на годишна база със 7,8%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование“ - с 16,2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 15,5%, и „Добивна промишленост“ - с 14,6%. Намаление на заплатите с 2,0% е отчетено в „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

На годишна база ръстът на средната месечна работна заплата е с 13,4%.

Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“ - с 21%, „Други дейности“ - с 19%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 18%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение за периода април-юни 2022 година са – „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 4216 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2739 лева; „Добивна промишленост“ - 2544 лева.

Средна брутна работна заплата общо за страната по месеци

Средна брутна работна заплата общо за страната по месеци Средна брутна работна заплата общо за страната по месеци

Най-нископлатени са били наетите лица в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1058 лева, и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - 1262 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие  в обществения сектор нараства със 7,8%, а в частния - с 15,4%.

Сезонната заетост повишава заетостта в страната в средата на годината. Предварителните данни на Националния статистически институт показват ръст на наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни. Те се увеличават с 34,4 хил., или с 1,5%, спрямо края на март., като достигат 2,31 милиона.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 30,5%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 4,6%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 4,1%.

Най-голямо намаление на наетите е регистрирано в сферите „Образование“ - с 1,6% и „Строителство“ - с 1,2%.

По икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20,4% и 16,6%.

В края на юни на годишна база наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 3,1 хил. или с 0,1%.

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5,7 хил., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5,6 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4,9 хил.

Най-голямо намаление е отчетено в „Преработваща промишленост“ - със 7,0 хил., и в „Строителство“ - с 5,3 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още