IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания смекчава миграционните правила заради недостиг на служители

Премиерът Лиз Тръс ще се противопостави на антиимиграционно настроени депутати от Консервативната партия, като увеличи приема на чужденци в някои индустрии

16:48 | 25.09.22 г.
Британският премиер Лиз Тръс вече е подложена на критики от членове на Консервативната партия заради намаляването на данъците. Снимка: EPA/БГНЕС
Британският премиер Лиз Тръс вече е подложена на критики от членове на Консервативната партия заради намаляването на данъците. Снимка: EPA/БГНЕС

Британският премиер Лиз Тръс ще предприеме голям преглед на системата за издаване на визи на Великобритания, за да се справи с острия недостиг на работна ръка в ключови индустрии. Ходът беше приветстван от бизнес лидери, пише Financial Times.

Тръс ще се противопостави на някои от антиимигрантски настроените си колеги в кабинета, като направи промени в списъка с дефицитни професии, позволяващи на някои индустрии да внасят повече служители като мрежови инженери от чужбина.

Прегледът може също да разхлаби изискването за владеене на английски език в някои сектори, за да могат повече чуждестранни служители да влизат в страната.

Включването в списъка на британското вътрешно министерство позволява на мигранти извън ЕС по-опростено влизане във Великобритания благодарение на по-ниските такси за издаване на виза и отпадането на обичайното задължение на работодателите да доказват, че няма подходящ местен служител за позицията. В по-дългосрочен план на мигрантите няма да се налага да отговарят на прага от 35 800 паунда за изисквана заплата за установяване в Обединеното кралство след пет години.

Тръс се готви също да вдигне тавана върху чуждестранните служители, работещи в сезонното земеделие във Великобритания. Визовата програма, която беше въведена, за да се запълнят празнините в работната сила в земеделието, позволява издаването на 38 хил. визи на земеделски работници, но секторът предупреди, че това не е достатъчно за справяне с острия недостиг на работна ръка.

Прегледът на списъка с дефицитни професии беше приветстван от бизнес групи, които настояваха за това, за да се запълни недостигът на работна ръка в някои индустрии, задълбочен от Brexit и пандемията от COVID-19.

Един от бизнес лидерите съобщи, че ходът е „реален сигнал“, че правителството е сериозно в намеренията си да насърчи икономическия растеж.

Допитване от това лято на Британската търговска камара сред 5700 компании установи, че над 60% от тях е трябвало да намерят още служители в Обединеното кралство, но над три четвърти не са успели да наемат хора. В строителния сектор например 83 на сто от компаниите съобщават за затруднения с наемането на хора.

Представител на Downing Street съобщи, че прегледът няма да доведе непременно до нетен ръст на имиграцията.

„Трябва да вземем мерки, за да имаме точните умения, от които икономиката, включително икономиката в селските райони, се нуждае, за да стимулира растеж. Това ще включва увеличаване на бройките в някои области и намаляването им в други“, посочи представителят.

Съюзници на Тръс казват, че новият премиер е решена да гарантира, че Великобритания ще остане световен лидер в привличането и задържането на талантливи служители.

Но прегледът ѝ на имиграционната система вероятно ще се натъкне на противопоставянето на някои поддръжници на Brexit в кабинета ѝ, тъй като антиимиграционните нагласи бяха ключов двигател на вота за напускане на ЕС през 2016 г.

Тръс вече е подложена на критики от много консервативни депутати заради „минибюджета“ от петък, който предвижда най-голямото намаляване на данъците от половин век насам.

Много депутати от Консервативната партия критикуваха открито бюджета, включително Джулиан Смит, който заяви, че е морално „погрешно“ да се предоставят данъчни облекчения на най-високоплатените служители във време на „страх и безпокойство“ сред служителите с ниски доходи.

Тръс разгневи много свои колеги и след като отказа да даде министерски постове на редица депутати, които подкрепиха Риши Сунак, неин опонент за лидерския пост.

Сър Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия, заяви в неделя, че ако стане премиер, ще премахне отмяната на данъка от 45%, плащан върху доходите над 150 хил. паунда. Той обаче допълни, че лейбъристкото правителство няма да отмени понижаването на основната ставка на данъка върху доходите от 20% на 19%.

Представители на правителството определиха като „спекулативно“ съобщението на Sunday Telegraph, че Тръс ще понижи отново данъка върху доходите в новогодишен бюджет.

Но финансовият министър Куази Куартенг заяви пред ВВС в неделя, че през идната година иска хората да запазят „повече“ от доходите си чрез нови намаления на данъците.

На въпрос за големите разпродажби на финансовите пазари след съобщението му за намаляването на данъците в петък Куартенг заяви: „Като финансов министър не коментирам движенията на пазарите“.

Представители на финансовото министерство отрекоха и отделно твърдение, че правителството може да създаде Британски държавен фонд с приходите от фракинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още