IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се забавяне на наемането на нови служители у нас през зимата

Инфлацията и несигурната обстановка ще ограничат желанието на служителите да сменят работата си

12:41 | 12.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Наемането на нови служители у нас ще се забави в периода октомври 2022 - март 2023 г., прогнозират от Българската конфедерация по заетостта. Според данните през следващото шестмесечие 43% от анкетираните компании (общо 1100) планират увеличение на персонала, но в същото време 14% от тях смятат да съкращават хора, спрямо 6% в предишното проучване.

По този начин нетният коефициент на заетостта - разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които планират да я увеличат, намалява с 11 пункта до 29%.

Резултатите от изследването илюстрират тревожната обстановка не само в България, но и в целия свят. Главоломната инфлация и постоянно растящите цени може да доведат до увеличение на заплатите, но те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова много работодатели вече предприеха мерки да ограничат сериозно разходите си, включително под формата на съкращения и замразяване на новите назначения,” коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

От организацията посочват, че инфлацията и несигурната икономическа обстановка ще ограничат и желанието на служителите да сменят работното си място. „Ако до скоро много служители се радваха на лукса да избират между различни възможности за работа, днес всички усещат бича на инфлацията и притесненията им не спират да растат", коментира още Василева. Тя очаква, че повечето работници ще останат на настоящата си работа, а други ще потърсят препитание в големите градове.

70% от анкетираните работодатели в София очакват увеличение на работната сила, което е спад от осем пункта, спрямо предишното тримесечие. Във Варна коефициентът на заетост достига 10%, отчитайки ръст от четири процентни пункта, а търсещите работа могат да намерят предложения в Бургас и Русе, където коефициентът се увеличава с по два пункта до съответно 7% и 5%.

Данните показват още, че най-много работодатели от секторите "Информационни технологии", "Аутсорсинг" и "Производство планират да назначават нови служители през следващите шест месеца. В секторите "Търговия на едро и дребно" "Хотелиерство и ресторантьорство", "Строителство", както и "Транспорт, складиране и комуникации" има ръст на коефициента на заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още