IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Регулациите за работа онлайн не трябва да тежат на конкурентоспособността

Извън ЕС не съществуват подробни изисквания към работодателите, казва Жасмина Саръиванова

22:51 | 01.02.23 г.

В Европейския съюз се обръща голямо внимание на правата на работещите и на условията на труд при дистанционен режим. Има и множество актове, които се приемат в тази посока. От друга страна стои въпросът с конкурентоспособността на работодателите в ЕС спрямо техните колеги в Северна Америка и Азия. Това каза Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„В държавите извън ЕС не съществуват такива подробни актове и изисквания към работодателите, което помага много по-бързо да се движат процесите. Така хората не губят толкова много време в административни изисквания, а могат да се насочат към своето бизнес начинание“, посочи гостът.

Коментирайки новите правила за работниците в цифровите трудови платформи, които ЕС предстои да разгледа, събеседникът посочи, че целите, които са поставени в тази нова директива, е да се осигурят добри и прозрачни условия на труд на работещите през платформа, които стават все повече и техният брой ще продължи да се увеличава.

Тук има много голяма категория хора, които работят в ИКТ сектора, която ще бъде засегната по един недобър начин, защото административните изисквания, които се поставят към работодателите, са доста големи, изтъкна събеседникът.

„Това означава, че административната тежест, загубата във времето първо на тълкуване на директивата, след това времето, което ще се отдели за подготовка на определени документи, ще бъде много голямо. Това няма да бъде в полза нито на работодателите, нито на клиентите”.

По думите на Саръиванов и в момента работещите в тези цифрови платформи са трудово защитени и за тях важат правилата, които действат и към другите заети съгласно Кодекса на труда и останалите актове в трудовото ни законодателство.

Трябва ли изкуствен интелект да наблюдава работниците в цифровите трудови платформи и да оценява работата им? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още