IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един милион французи излязоха по улиците, пожар в кметството на Бордо

Франция не се успокоява - напротив: повече от 1 млн. души демонстрираха срещу пенсионната реформа. На много места се стигна до бурни размирици

07:13 | 24.03.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MOHAMMED BADRA
Снимка: EPA/MOHAMMED BADRA

По време на подновените протести срещу спорната пенсионна реформа във Франция по улиците излязоха значително повече хора, отколкото предишния път. Министерството на вътрешните работи в Париж съобщи за 1,08 млн. демонстранти вечерта на деветия ден от акцията. Профсъюзът CGT съобщи за 3,5 млн. участници в цялата страна.

Според Министерството на вътрешните работи в Париж е имало 119 000 демонстранти, а според CGT - 800 000 участници. Там някои от протестите преминаха в насилие. По полицията летяха павета, бутилки и фойерверки; бяха унищожени витрини на магазини и автобусни спирки. Според министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин са били разположени около 12 000 полицаи - почти половината от тях в столицата.

Това беше първият ден на протести срещу реформата, след като министър-председателят Елизабет Борн, по указание на президента Еманюел Макрон, прибягна до конституционния параграф 49.3, за да прокара реформата. Според него законът може да бъде приет без окончателно гласуване в парламента, ако правителството оцелее след последващ вот на недоверие. В понеделник правителството успя на косъм да направи това. 

Ръководителят на умерения профсъюз CFDT Лоран Берже заяви, че целта на профсъюзите е да намерят изход от ситуацията, преди законът да влезе в сила. „Продължаваме да твърдим, че изходът е да се оттегли закона", каза Берже.

Нападения върху обществени сгради

В рамките на демонстрация срещу пенсионната реформа на входа на кметството в Бордо, Южна Франция, беше предизвикан пожар. Порталът, водещ към преддверието на кметството, е бил повреден, съобщи говорителка. По думите ѝ един човек е бил арестуван.

Демонстрантите блокираха железопътни гари, летище „Шарл дьо Гол" в Париж, петролни рафинерии и пристанища. Услугите на обществения транспорт на дълги разстояния и на местно ниво в Париж и други градове бяха отменени. Около 30% от полетите от летище „Орли“ бяха отменени.

В Париж десетки хиляди се събраха на Площада на Бастилията. Мнозина развяваха профсъюзни знамена и скандираха лозунги срещу Макрон. В Рен, в западната част на страната, избухнаха сблъсъци, когато полицията се опита да разпръсне демонстрантите с водни оръдия. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин съобщи за нападения срещу обществена сграда и полицейски участък в Лориен, също в Западна Франция. „Тези действия не трябва да остават безнаказани", написа той в Twitter. Според Дарманин са арестувани повече от 170 души. Близо 150 полицейски служители са били ранени. Министър-председателят Елизабет Борн също нарече насилието и щетите неприемливи.


По време на сблъсъците в Нант и Рен полицията използва и водни оръдия и сълзотворен газ. В Нант демонстрантите влязоха в административния съд, изпочупиха приемната и разбиха прозорци и врати. Напрежение имаше и в Тулуза, Бордо и Лил. През последните няколко дни в периферията на протестите многократно имаше насилие. Съществува голяма загриженост, че фронтовете в конфликта ще се втвърдят още повече.

Противоречива реформа

На няколко магистрали и пътни възли демонстрантите блокираха движението и го забавиха. Подобни действия бяха регистрирани и в Лил, Тулуза и Лион. В Марсилия железопътното движение беше спряно, тъй като демонстрантите се озоваха в близост до релсите. В Патен, северно от Париж, протестиращите не позволиха на около 200 превозни средства да напуснат автобусно депо. По данни на Министерството на образованието 24% от учителите в началните и средните училища не са се явили на работа.

Наред с други неща, реформата планира да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г. - това е и най-големият обект на критики. Освен това броят на годините, необходими за изплащане на пълна пенсия, трябва да се увеличава по-бързо. Това има за цел да предотврати очертаващия се недостиг на средства в пенсионния фонд. Профсъюзите смятат проекта за несправедлив и брутален. 

Преструктурирането на щедрата пенсионна система на Франция винаги се е случвало изключително трудно, а стачките са считани за неизбежни. Макрон също така често се осланя на правомощието в конституцията, известно като член 49.3, което може да заобиколи парламентарните гласувания - неговото правителство го е използвало 10 пъти преди това.  Демонстрантите блокираха железопътни гари, летище „Шарл дьо Гол" в Париж, петролни рафинерии и пристанищa. Снимка:  EPA/MOHAMMED BADRA Демонстрантите блокираха железопътни гари, летище „Шарл дьо Гол" в Париж, петролни рафинерии и пристанищa. Снимка: EPA/MOHAMMED BADRA

Но степента на безпокойство в страната срещу реформата, която беше смекчена, но за която критиците твърдят, че е несправедлива към работниците със сини якички (работещите в предприятията), показва, че Макрон е подценил мащаба на своята опозиция, отчита Financial Times.

Френският президент не успя да убеди нито избирателите, нито парламентаристите в своята визия; нещо, което беше от особена важност, след като той загуби парламентарното си мнозинство през миналата година. Макрон има право, че Франция трябва да преработи пенсионната система и повече хора трябва да работят, за да финансират обществените услуги. Очаква се до 2050 г. броят на пенсионерите във Франция да нарасне от 16 млн. на 21 млн. В същото време държавният дълг вече е над 113% от брутния вътрешен продукт. Това са факти в подкрепа на нуждата от реформа, но начинът на прокарването ѝ е сигнал, че трудностите пред управлението на френския президент ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

14
rate up comment 20 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk не глупава женооо, едно и също когато те арестуват за плакат и когато те бият щото си запалил 3 коли.... ама кви тъъъпанари ви назначават във възраждане не е истина....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 именно, като пренебрегват купчинката която пълни останалите купчинки... ето кво се случва- вандалщина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: khaо ... това са различни джобове , не ги бъркай !! у вас също имаш различни купчинки с пари , нали ?! една за храна , една за вода и ток , една за дрехи , една за колата , една за жената , една за детето ... колко ти е еластичността м/у купчинките и какво се случва , когато започнеш зверски да пренебрегваш едната ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 22
danchomentata
преди 1 година
Абе, Фраматом надеждно-демократичен ли е в сачната гюбела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 23
danchomentata
преди 1 година
"Френското предложение" чека връз спирката. https://***.investor.bg/media/files/resized/uploadedfiles/740x/efa/486ab337475c33193822fa2fad992efa-10024676.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 26
sssaaa
преди 1 година
На Франсетата май не им се иска да се харчат пари за войни, за еврокрадени програми и за всяване на "Сашовска Демокрация". Винаги в историята си гражданите на Франция, както и тези на Гърция са успявали да свалят корумпираните правителства и управници, както в момента е във Франция с тоя макаронен масон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 24
0pk
преди 1 година
До: khao верно е, верно е. Ти никога не бъркаш свободата и демокрацията, когато във Франция полицията пребива демонстрантите, с издевателствата над крепосни роббби дръзнали да надигнат глава на протест в Мордор. Просто стила е различен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: 0pk много ясно че е вярно, аз никога не бъркам, полезен! .... такъв им е стила във Франция, все едно предишните пъти беше по различно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 27
0pk
преди 1 година
До: khao малко бъркаш протестите с погромите и вандалщината, но в това няма нищо страшно, важното е да мислиш, че каквото си казал 1000 пъти, то е безусловно верно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: 0pk и кво се случва? протеста е привилегия на свободните хора, полезен... има да чакаш ония крепосни роббби да излязат още 100 години. 1000 пъти ти казахме, че късия ще го свали вътрешния му кръг, ама нали си малоууумен и не помниш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още