IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените по-трудно успяват да се преборят за увеличение на заплатата в САЩ от мъжете

Мъжете са по-доволни от жените по отношение на размера на трудовото възнаграждение, докато младите работници се чувстват най-некомфортно да искат по-висока компенсация

21:55 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето мъже и жени не настояват за повече пари спрямо първоначално договорената сума по време на интервю за работа. Но все пак, ако го направят, жените са тези, които по-често получават отказ от работодателя, пише Bloomberg, цитирайки проучване на Pew Research Center от началото на февруари.

Около 58% от мъжете и 61% от жените, анкетирани от компанията, посочват, че все още не са поискали увеличение на заплатата. От онези, които все пак са настояли за преразглеждане на трудовото възнаграждение,28% споделят, че са постигнали успех, докато 38% изтъкват, че им е предложено по-малко увеличение от исканото, но все пак повече от заплатата в първоначалния трудов договор. Общо 35% от респондентите казват, че трудовото им възнаграждение не се е променило. При последните 38% са жени, докато 31 на сто са мъже.

Прозрачността на заплащането и разликата в заплащането на жените и мъжете станаха обект на засилено внимание в САЩ, тъй като няколко щата, включително Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон, сега изискват от работодателите да посочват диапазон на заплатите с всички обяви за работа. Повече градове и щати, като Илинойс и Вашингтон, също обмислят добавянето на такива изисквания.

Дори и без законодателство, има тенденция за постигане на повече прозрачност; почти половината от обявите за работа в САЩ вече включват информация за заплатите, установяват последните проучвания. Въпреки вниманието, жените заработват около 83 цента за всеки 1 долар, който мъжът печели - разлика, която се увеличава при цветнокожите жени.

Мъжете по-често споделят от жените, че са доволни от предлаганото им заплащане – 42% спрямо 36%. Междувременно 42% от жените изтъкват, че не се чувстват комфортно да искат увеличение на заплатата спрямо 33% при мъжете.

Най-младите работници се чувстват най-некомфортно да искат по-висока компенсация от предлаганата, става ясно още от проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още