IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България се задържа на ниско равнище от 5,1% и през май

Показателят намалява с по 0,1 пункта на месечна и на годишна база

11:58 | 15.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Равнището на безработицата през май е 5,1%, което е с 0,1 пункта по-ниско спрямо предходния месец и на годишна база. Това сочат данните на Агенцията по заетостта.

И през май държавната агенция отчита спад в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда. Те са над 143 хиляди, което е с 3,0% по-малко от април.

Броят на новорегистрираните безработни през май също намалява – с 55 души спрямо април. Според отчетените данни те са 17 173, или с 2526 по-малко на годишна база. Други 671 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Административната статистика отчита и слабо увеличение на броя започнали работа. През май те са 14 775 при 14 259 през април.

Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 413 пенсионери, учащи и заети. Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 20%, следват тези в хотелиерството и ресторантьорството – 14%, търговията – 12,4%, държавното управление – 7%, селското, горското и рибното стопанство –6,6%, строителството 5%.

Малко над хиляда безработни са започнали работа през месеца в страни от ЕС с посредничеството на Агенция по заетостта.

Общо 829 безработни от рисковите групи са намерили трудова реализация чрез субсидирани работни места – 154 по програми и мерки за заетост и 675 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Общо 402 безработни и заети са включени в различни обучения, а 355 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

През месеца в бюрата по труда са заявени 13 116 свободни работни места на първичния пазар, което е увеличение с 1,3% спрямо май 2022 г. В резултат на оживлението в реалната икономика най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (27%), хотелиерството и ресторантьорството (24%), следват търговията (11%), държавното управление (7%), административните и спомагателните дейности (6%) и строителство (3.5%).

Най-търсените от бизнеса професии през май са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал полагащ грижи за хората; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; чистачи и помощници и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още