IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълната на AI ще засегне повече жените работници, отколкото мъжете

Според изследване на McKinsey & Co. около 3,5 млн. работни места може да бъдат заличени в САЩ заради зеления преход

12:37 | 26.07.23 г. 4
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жените имат повече причини от мъжете да се притесняват от предстоящата вълна от автоматизация и изкуствен интелект, която може да замени почти една трета от работните часове в икономиката на САЩ.

Това е един от изводите в нов доклад на изследователското звено на консултантската компания McKinsey & Co., който разглежда какви ще са тенденциите на пазара на труда до края на 2030 г. в САЩ, съобщава Bloomberg.

В него се изчислява, че вероятността да се наложи жените да сменят професията си е 1,5 пъти по-голяма от тази мъжете да го направят през същия период. Причината: те преобладават като брой в индустрии с по-нископлатени работни места, които според доклада ще бъдат най-силно засегнати от автоматизацията, включително офис поддръжка и обслужване на клиенти. Чернокожите и латиноамериканците също ще бъдат засегнати, тъй като търсенето на работници в хранително-вкусовата промишленост и производството ще намалее.

Според McKinsey Global Institute до края на 2030 г. най-малко 12 млн. работници в САЩ ще трябва да сменят професията си. Част от тези промени ще се дължат на стремежа за постигане на нулеви нетни емисии, което ще доведе до закриване на милиони работни места.

Това, което е обезпокоително, каза директорът на института Куайлин Елингруд, е, че тази промяна ще бъде фокусирана върху нископлатените работници. Вероятността да им се наложи да сменят професията си е до 14 пъти по-голяма от тази на най-високоплатените служители, а повечето от тях ще се нуждаят от допълнителни умения, за да го направят успешно.

Според доклада работниците на длъжности в офиси - от адвокати и учители до финансови консултанти и архитекти – също ще бъдат сред най-засегнатите от разпространението на генеративния изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI. Но McKinsey твърди, че това до голяма степен ще доведе до промени в начина, по който се извършва тази работа, а не до премахване на длъжностите.

Вероятно "няма да е нещо толкова катастрофално", казва партньорът в института Майкъл Чуи. Но "това ще промени почти всяка работа".

Според доклада около 3,5 млн. работни места може да бъдат заличени, докато САЩ се стремят да прекратят емисиите на парникови газове, като най-много ще пострадат работниците в производството на нефт и газ и в автомобилостроенето.

Според McKinsey обаче това ще бъде компенсирано от повече от 700 хил. работни места, произтичащи от развитието на възобновяемата енергия, най-вече чрез капиталовложения в нови централи, зарядни станции и други подобни.

Преходът към енергетика, съчетан със засилените държавни разходи за инфраструктура, ще увеличи търсенето на строителни работници, които вече са в недостиг. Според McKinsey заетостта в строителството ще нарасне с 12% от 2022 до 2030 г.

Ако пренареждането на работните места през следващите години се осъществи правилно, то може да доведе до огромно увеличение на производителността и благосъстоянието в САЩ, смятат от института. В доклада, за който Елингруд признава, че е "доста оптимистичен" сценарий, се предвижда евентуално увеличение на годишния ръст на производителността до 3-4%. Сега той е около 1%.

За да се стигне дотам обаче, "САЩ ще се нуждаят от развитие на работната сила в много по-голям мащаб", смятат от McKinsey.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 9 месеца
Обръщай забележките си за сексизъм към редакцията, не съм аз тоя, който непрекъснато търси начин да даде сексистки наклон на статиите и даже да го пъхне в заглавията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... докато събирането на порчъките от стелажите в жегата и прахоляка , разпределението на палетата , стречоване и товарене на готовите поръчки засега нема да се ликвидира като позиция , защото е уморителна физическа работа и няма налични технологии в пълният обем за да се замести с машини , не се изисква ценз , освен завършено основно ... :))) ... типично "мъжка" работа , би се изразил сексистки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... ти си женомразец баце ... :))) ... ще са засегнати работни места , които са рутинни като умствена дейност , но се изисква ценз за тях ... например : приемането на поръчки от клиенти и изготвянето на изходният документ , начина на плащане и товарителницата - обикновено тази дейност се извършва от жени ... седи си на климатик в офиса , пълнее и разпорежда ... :))) ... има налични вече технологии тази позиция да се ликвидира ... типично "женска" работа , би се изразил сексистки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 9 месеца
Ако не бяхте елементарни сексисти, щяхте да отбележите че нискоквалифицирани и елементарни длъжности ще са най-засегнати. И ако ви се занимава, тогава може да обърнете внимание че те са предпочитани от жени. А ако бяхте истински журналисти, а не, нали си знаем, копи-пейст вувузели, можеше да анализирате ЗАЩО са предпочитани от жени. Ама ооо опа това е баш наопаки на нуждите на елбементарната сексистка пропаганда, която обслужвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още