IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вяра Стефчева: AI разкрива нови възможности на трудовия пазар дори за хора с увреждания

Има ли сфера, където AI не може да пробие, коментира главният изпълнителен директор на Zahara Consult

20:00 | 20.07.23 г.

Развитието и навлизането на изкуствения интелект (AI) променя бизнеса ежедневно. Програмистите ще трябва да променят своята работа и да свикнат да работят с AI инструменти, а хора с увреждания ще могат да се включат в пазара на труда чрез новите технологии. Това прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Вяра Стефчева, главен изпълнителен директор на Zahara Consult.

"За бизнеса намаляват разходите за оперативни процеси, намалява се времето и се повишава качеството и ефективността на всякакви бизнес процеси. От гледна точка на служителите се спестява време от скучна работа и им се дава възможност да развиват своите умения и потенциал, коментира тя. – В маркетинга всеки ден виждаме примери как това влияе върху крайния потребител, какви са ползите за клиента при приложение на AI и изграждането на бранд лоялност."

Стефчева посочи, че изкуственият интелект автоматизира много процеси в програмирането и даде за пример тестването на софтуер и потвърди, че на програмистите ще им се наложи да променят уменията си и да работят с AI инструменти.

Според нея в областта на маркетинга AI разкрива "необятни възможности". „AI приложенията спестяват значителни средства чрез повишаването на ефективността, персонализиране на потребителското преживяване, реклами“, даде пример мениджърът.

Вяра Стефчева съобщи, че въвеждането на AI инструменти не е довело до съкращаване на позиции в Zahara Consult, а има голям интерес към новооткрити позиции за новите технологии.

"Вече не можеш да бъдеш тесен специалист в една сфера и само там да четеш – вече се изисква да знаеш по малко, но от много различни неща, за да можеш да практикуваш това, което обичаш. Това е възможност и за нови професии; хора, които преди не са могли да развиват талантите си, защото е нямало нужната технология; хора дори с увреждания и ограничени възможности, които вече могат да се покажат на пазара на труда", очерта перспективите при използване на изкуствен интелект мениджърът.

Какво се обсъждаше на първата среща на Съвета за сигурност на ООН за изкуствения интелект? Какви трябва да са международните регулациите и договорите за употребата на AI? Как изкуственият интелект ще промени световния бизнес? Какви са ползите и рисковете за IT бизнеса? Има ли сфера, където AI не може да пробие?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още