IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ стигнаха 3-седмично дъно

Докладът до голяма степен показва пазар на труда, който остава силен и подкрепя подновената инерция на икономиката

18:04 | 24.08.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели до най-ниското си ниво от три седмици, което предполага, че търсенето на работници остава стабилно, съобщава Bloomberg.

Броят на първоначалните молби се е понижил с 10 хиляди до 230 хиляди през седмицата до 19 август, показват данни на Министерството на труда от четвъртък. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти беше за 240 хил. молби.

На некоригирана база броят на молбите е намалял миналата седмица до около 198 хиляди, което е най-ниското им ниво от октомври. Спадът обаче донякъде е засенчен от най-големия скок на молби в Хаваи от началото на пандемията в резултат на унищожителните пожари там.

Докладът до голяма степен показва пазар на труда, който остава силен и подкрепя подновената инерция на икономиката. Работодателите все още наемат хора със здравословен темп, а вълната от съкращения от по-рано през годината явно отминава.

На фона на това Charles Schwab и Juul Labs обявиха съкращения тази седмица, а същото направи днес и T-Mobile.

Продължаващите молби, които включват тези, които вече получават помощи за по-дълго време от една седмица, се понижават с 1,7 млн. през периода до 12 август.

Данните за първоначалните молби могат да бъдат особено волатилни през летните месеци, тъй като производителите на автомобили затварят за годишни ремонти. Четириседмичната пълзяща средна стойност, която изглежда част от колебанията, се е покачила до 236 750 искания.

Друг доклад от четвъртък показа, че поръчките в американските заводи за бизнес оборудване са се повишили леко през юли, което предполага, че компаниите са донякъде внимателни по отношение на капиталовите инвестиции на фона на високите разходи за заеми и икономическите опасения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още