IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в хотелиерството растат най-бързо през пролетта

През второто тримесечие общите разходи на работодателите за един отработен час растат с 13,8% на годишна база

12:43 | 21.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разходите за труд в България са продължили да ускоряват ръста си през пролетните месеци, следвайки възходящия тренд от края на 2022 г. и началото на тази година. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

През второто тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 13,8% на годишна база.

И през второто тримесечие на тази година разходите на работодателите за труд са стимулирани отново от ръстовете в индустрията, услугите и строителството.

В индустрията увеличението е с 19,3%, в услугите - с 13,7%, и в строителството - с 16,1%.

Най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 24%, „Преработваща промишленост“ - с 20,1%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 18,3%.

Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 14,2%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 11,9%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 24,9% за „Хотелиерство и ресторантьорство“ до 5,5% за „Държавно управление“.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд - %

(Календарно изгладени, 2020 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Последна актуализация: 12:44 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още