IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България се задържа на ниво от 5,5% през ноември

Увеличава се броят на започналите работа през месеца, отчита Агенцията по заетостта

18:03 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Регистрираната безработица в България през ноември се задържа на ниво от 5,5%, без промяна на месечна база, отчита Агенцията по заетостта.

На годишна основа е налице съществен ръст, след като през ноември миналата година безработицата в България записа рекордно ниско равнище от 4,2%.

Броят на регистрираните безработни в края на ноември тази година е 156 657, като повишението спрямо миналия месец е с 841 лица. През месеца са регистрирани нови 24 461 безработни в бюрата по труда. Те са с 3815 по-малко от предходния месец и със 717 повече спрямо регистрираните през ноември 2022 г.

Други 462 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца. При тази група обаче се наблюдава намаление спрямо предходния месец с 6,9%.

На първичния пазар на труда са заявени 7582 свободни работни места. В реалната икономика най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост (24,3%), държавното управление (13,2%) търговията (13,1%), образованието (12%), следват административните и спомагателните дейности (6,6%), хотелиерството и ресторантьорството (6,1%). 

Увеличава се броят на започналите работа през ноември, показва още статистиката. Започналите работа безработни са 14 479, или с 10% повече спрямо октомври. Най-голям е делът на устроените на пазара на труда в преработващата промишленост – 18,2%, следват държавното управление – със 17,6%, търговията – с 12%, хотелиерството и ресторантьорството – с 5,7% и др. Високият дял на започналите работа безработни в държавното управление се дължи на включените повече от 3000 лица в аварийни дейности за преодоляване на последствията от бедствията, сполетели страната през октомври.

През месеца работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили 254 пенсионери, учащи и заети. В страни от Европейския съюз работа започнаха 1128 безработни с посредничеството на бюрата по труда или това са 8,9% от всички преходи в заетост през месеца.

Най-търсените от бизнеса професии през ноември са: персонал полагащ грижи за хората; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; стопански и административни специалисти; преподаватели; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; чистачи и помощници; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още