IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриването на работни места в САЩ се е забавило най-рязко от 3 години

Наемането е спаднало до най-ниското си ниво от юли 2020 г., съкращенията също са намалели

19:00 | 03.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Откриването на нови работни места в САЩ се е забавило през ноември най-силно от началото на 2021 г. насам, като по-малко работници доброволно са напуснали работата си и броят на наетите е намалял, което е още едно доказателство, че търсенето на работна ръка отслабва.

Наличните работни позиции са намалели до 8,79 млн. от ревизираните във възходяща посока 8,85 млн. месец по-рано, показа в сряда проучването за новооткритите работни места на Бюрото по трудова статистика, цитирано от Bloomberg. Наемането е спаднало до най-ниското си ниво от юли 2020 г. насам. Съкращенията също са намалели.

Откриването на работни места в САЩ се е забавило още повече през ноември. Графика: Bloomberg Откриването на работни места в САЩ се е забавило още повече през ноември. Графика: Bloomberg

Понижението при работни места се дължи на спадове в сферата на транспорта и складирането, държавното управление, бизнес услугите и хотелиерството и ресторантьорството.

Така нареченият коефициент на напускане, който измерва броят на хората, които доброволно напускат работата си, като дял от общата заетост, е достигнал най-ниското си ниво от септември 2020 г. насам. Умереният ръст на напусканията може да означава, че американците вече не са толкова сигурни, че могат лесно да намерят друга работа на текущия пазар или да заемат нови, по-добре платени позиции.

Данните може да убедят централните банкери от Федералния резерв, че разхлабването на пазара на труда ще ограничи натиска върху заплатите и допълнително ще забави инфлацията. След като съобщиха за проблеми с намирането на служители по време на пандемията, много работодатели не планират да назначават нови хора в момента, макар и да не пристъпват към категорични съкращения на работни места.

Съотношението между откритите позиции и безработните остава на ниво от 1,4. То се е понижило значително през последната една година, което показва, че търсенето и предлагането на работна сила са преминали към по-добър баланс. В пика си през 2022 г. съотношението беше 2 към 1.

Докладът от сряда е първият в поредицата данни за пазара на труда, които трябва да бъдат публикувани тази седмица. Докладът на правителството за работните места в петък се очаква да покаже, че американските работодатели са прибавили около 170 хил. нови позиции през декември, в съответствие с все още стабилното търсене на работна ръка.

Отделен доклад на Института за управление на доставките (ISM), публикуван в сряда, оказа, че фабричната активност в САЩ се е свила за 14-и пореден месец през декември.

Показателят за фабричната активност на Института за управление на доставките в САЩ  се е повишил с 0,7 пункта до 47,4 пункта миналия месец, подкрепен от ръст на продукцията, сочат данни, публикувани в сряда. Границата от 50 пункта разделя растежа от спада.

Резултатът от декември удължава най-дългия период на свиваща се активност от 2000-2001 г., когато дот-ком балонът се спука и предизвика рецесия.

Миналата година производителите бяха затруднени от високите разходи по заеми и намаляващото търсене на стоки, което накара някои компании да преосмислят плановете си за капиталови разходи. Въпреки че показателят на ISM все още показва, че е налице спад, той остава в диапазон, който предполага, че активността се е стабилизирала на едно ниско ниво.

Фабричните мениджъри по поръчките са по-оптимистично настроени за перспективите през тази година, тъй като Федералният резерв сигнализира за преминаване към по-ниски лихви.

В последната полугодишна икономическа прогноза на ISM 15 от 18 производствени отрасъла прогнозират ръст на приходите, докато капиталовите разходи се очаква да се увеличават с почти 12%.

„Смятаме, че ще имаме силна година“, заяви Тимъти Фиоре, председател на Комитета за проучване на производствения бизнес на ISM, на 15 декември по Bloomberg TV. „Втората половина на годината ще бъде по-добра от първата.“

Индексът, измерващ заетостта във фабриките на ISM се е понижил през декември, но с най-бавния темп от три месеца насам. Продукцията се е разраснала, въпреки че новите поръчки са се свили за 16-и пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Gna
преди 4 месеца
Нормално, ефекта от вдигането на лихвите започва да се усеща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още