IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия одобри фонд от 180 млрд. евро за ускоряване на енергийния преход

Планът цели да намали бремето за домакинства и компании от високите цени на енергията

22:17 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия одобри планове за специалния „климатичен и трансформационен фонд“ на правителството за инвестиране на 177,5 млрд. евро в идните четири години, за да се ускори преходът към икономика, която е по-чиста и по-малко зависима от Русия за енергийните доставки, предава Bloomberg.

Догодина трябва да бъдат вложени 35,4 млрд. евро, като около две трети от парите, или почти 17 млрд. евро, трябва да бъдат използвани за превръщане на по-стари сгради в по-енергийно ефективни, съобщи министерството на икономиката в сряда. Парите ще идват от приходите от цените на въглеродните емисии и собствените резерви на фонда и няма да повлияят на федералния бюджет.

Финансовият министър Кристиан Линднер заяви, че нашествието на Русия в Украйна прави „още по-важен и неотложен“ стремежът за разширяване на възобновяемите енергийни източници, намаляване на вредните емисии от индустрията, създаването на водороден сектор и насърчаването на електромобилите. Субсидирането на енергийно ефективни сгради ще бъде насочено към ремонтирането на съществуващи структури и вече няма да е налично за нови сгради, допълни той.

„Специалният климатичен и трансформационен фонд е един от най-важните финансови инструменти за защита на климата и модернизиране на икономиката на нашата страна“, заяви Линднер на пресконференция в Берлин.

Bloomberg изброява основните договорени точки в сряда от германския кабинет преди планът да бъде изпратен за одобрение на парламента.

- Общо 56,2 млрд. евро до 2026 г. за създаване на по-енергийно ефективни сгради;

- Около 20 млрд. евро за разширяване на водородния сектор и намаляване на вредните емисии от индустрията;

- Около 3,4 млрд. евро за насърчаване на системи и процеси за енергийна ефективност;

- Около 3,8 млрд. евро за подобряване на ефективността на отоплителните системи.

Планът ще доведе и до намаляване на бремето за домакинства и компании от високите цени на енергията с 48 млрд. евро, които ще се използват за отмяна на налога за финансиране на разширяването на възобновяемите енергийни източници, съобщи министерството на икономиката.

Засега Линднер остава зад плана си за възстановяване на конституционно ограничение за новите заеми догодина въпреки продължаващите последици от коронавирусната пандемия и разширяването на последиците от войната в Украйна. Ограничението, известно като дългова спирачка, беше отменено в последните три години.

Във вторник правителството обяви, че ще намали щедрите субсидии за електромобили от догодина и ще се насочи към по-малки и по-евтини модели. Според договорения в сряда план 2,1 млрд. евро ще бъдат предоставени от фонда за субсидиите догодина и 1,3 млрд. евро през 2024 г.

„Предвид печалбите за милиарди на автомобилните компании такива субсидии вече не са необходими“, каза Лионднер, който е отдавнашен опонент на мерките. Той допълни, че „разчита на пазара да предостави стимул, за да станат електромобилите по-достъпни чрез конкуренция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още