IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марешки излиза от бизнеса с горива

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов вече е договорил две бензиностанции

11:55 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Около шест години след навлизането си на пазара на горива варненският бизнесмен Веселин Марешки планира раздяла с веригата си VM Petroleum.

Пред "Капитал" Марешки заявява, че върви към "намаляване и разпродаване" на бизнеса и че е взето решение за приключване.

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов коментира пред медията, че е пред финализиране на сделка за покупката на две от бензиностанциите на Марешки, но не уточнява кои са те. Не е ясно дали това ще е пълният обем на сделката.

Като причина за планираното излизане от пазара Марешки казва, че се пенсионира. 

Според източници от сектора обаче причините са по-скоро тежкото положение в момента на пазара на горива, изключително силните позиции на руската компания "Лукойл", почти невъзможният внос на алтернативни горива и ниските маржове, на които се работи.

Моделът на Марешки стъпва на огромни продажби през нисък марж, като след кризата на пазара на горива тази политика вече не се връзва, смятат от пазара.

Според последния публикуван в Търговския регистър отчет на компанията броят на обектите на веригата към края на 2020 г. е 19. Според сайта на компанията варненската верига разполага със 17 бензиностанции, като някои от по-малките са наети. VM Petroleum има и неработеща база за горива в Плевен и около 15 цистерни на лизинг.

Според източници от пазара по неофициална информация цената, която Марешки е търсил за целия бизнес, била 25 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още