IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция отпуска над 5,7 млрд. долара на бизнеса и домакинствата за компенсиране на поскъпващия ток

Страната е в ситуация, която наподобява тази на една военновременна икономика, изтъква шведският премиер Магдалена Андершон

20:00 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Къща в покрайнините на Гьотеборг, Швеция. Снимка: Pixabay
Къща в покрайнините на Гьотеборг, Швеция. Снимка: Pixabay

Правителството на Швеция обяви днес, че ще отпусне около 60 милиарда шведски крони (над 5,77 млрд. долара) на местни фирми и домакинства, за да ги компенсира за увеличаващите се цени на електроенергията, предаде Ройтерс.

С това решение управляващите в Швеция се опитват да привлекат избиратели в навечерието на общите избори в страната през септември, отбелязва агенцията.

Цените на тока в скандинавската страна достигнаха рекордни равнища след началото на руската инвазия в Украйна, въпреки че Швеция е нетен износител на електроенергия, която се произвежда предимно от водноелектрически, атомни и вятърни електроцентрали.

"По отношение на енергийния сектор ние сме в ситуация, която наподобява тази на една военновременна икономика", заяви пред журналисти шведският премиер Магдалена Андершон. "Никога не сме виждали подобни цени на електричеството и на природния газ", добави тя.

От декември 2021 г. до май тази година правителството на Шведската социалдемократическа работническа партия отдели милиарди крони, за да облекчи домакинствата, принудени да плащат по-високи сметки за електричество.

На фона на продължаващата война в Украйна обаче битовите потребители и бизнесът в Швеция са изправени пред още една зима, през която ще получат рекордни сметки за енергия, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още