IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция ще подкрепи с до 23 млрд. долара компаниите за комунални услуги

От пакета могат да се възползват освен шведските фирми и тези, базирани в останалите скандинавски и балтийски страни

16:50 | 04.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Швеция ще предостави на компаниите за комунални услуги от скандинавските и балтийските страни до 250 млрд. крони (23,2 млрд. долара) под формата на кредитни гаранции, тъй като се стреми да попречи на енергийните ограничения на Русия да предизвикат финансова криза, съобщава Bloomberg.

Мярката има за цел да помогне на компаниите, които изпитват затруднения да изпълнят нарастващите изисквания за обезпечение, необходими за търговия с електроенергия, и да избегнат заплахата да изпаднат в технически фалит още в понеделник, заяви министърът на финансите Микаел Дамберг на пресконференция в Стокхолм. Компаниите, листнати в Nasdaq Clearing AB, отговарят на условията за гаранции.

„Проблемът в момента е изолиран до производителите на енергия, но ако не предприемем действия, ефектът може да се прехвърли върху останалата част от финансовия пазар“, предупреждава министърът, добавяйки: „В крайна сметка това може да доведе до финансова криза“.

Ръстът на цената на енергията в Европа увеличи разходите на компаниите за комунални услуги при покупката и продажбата на електроенергия поради обезпечението, необходими за гарантиране на сделките на енергийните пазари, изправени пред безпрецедентни сътресения.

Финландската фирма Fortum Oyj заяви на 29 август, че обезпечението ѝ е нараснало с 1 млрд. евро за една седмица до 5 млрд. евро, с изключение на средствата, предоставени от германския филиал Uniper SE.

Русия ограничава доставките на своя газ за Европейския съюз (ЕС), което допринася за скока при цените и опасенията за недостиг през предстоящите по-студени зимни месеци. Цените на природния газ вече са четири пъти по-високи от тези преди година, като се очаква да се увеличат още в понеделник, след като Русия обяви, че нейният газопровод "Северен поток 1", който транспортира газ до Германия, ще остане затворен. Това увеличава натиска върху индустриите и домакинствата.

Гаранциите ще бъдат предоставени от Службата за национален дълг на Швеция и са насочени основно към шведски компании, въпреки че субекти, базирани в други скандинавски и балтийски страни, могат да имат достъп до тях през първите две седмици, или докато техните правителства осигурят подкрепа. Финландия подготвя подобен ход, но Дамберг заяви, че съседната страна е посочила, че може да се нуждае от повече време за изпълнение.

Според вестник Helsingin Sanomat финландското правителство ще се събере в неделя, за да вземе решение относно заеми и кредитни гаранции на стойност „няколко милиарда евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още