IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС има какво да научи от Испания за енергийната криза

През август цената на електроенергията в Испания е с 67% по-ниска от тази в Германия

12:54 | 01.09.22 г. 22
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През август средната цена на електроенергията в Испания достигна ниво от 154,89 евро за мегаватчас - рекордно, но значително по-ниско ниво от това на останалите европейски пазари, пише Bloomberg. Например цената на германския пазар е с 67% по-висока, а на френския - с 69%.

Причината за тази голяма разлика е административна - още преди месеци испанското правителство предприе мерки за ограничаване на цената на природния газ и реформа на енергийните пазари. Посочената средна цена за август е без разходите и премиите, свързани с тавана на цената, но и дори и да се добавят те, електроенергията в страната е съществено по-евтина, отколкото в почти цяла Европа, допълва още Bloomberg.

Разликата между тавана на цената на газа в Испания и реалната цена на суровината се покрива от специален фонд, в който влизат допълнителни такси във фактурите за електроенергия на всички испански потребители, включително и за зелена енергия.

Случващото се на испанския енергиен пазар привлича вниманието на всички, след като от Европейската комисия (ЕК) анонсираха, че ще предложат намеса на пазарите само часове, след като доставките за началото на 2023 г. в Германия за кратко достигнаха цена от 1000 евро за мегаватчас.

Дори и скептици относно пазарните промени, като например австрийския канцлер Карл Нехамер, вече признават, че пазарите са толкова напрегнати, че не могат да се регулират сами и е нужда намеса.

Една от мерките, която се дискутира, е именно таван на цената на газа на общоевропейско ниво. Тя ще бъде част от дискусията, която ще имат енергийните министри от общността на 9 септември в Прага. Испанският енергиен регулатор потвърди преди дни, че Мадрид смята да предложи системата си за ценообразуване за целия ЕС по време на Енергийния съвет.

Ниските цени на електроенергията обаче не са спасение за индустрията в Испания и медии съобщават за съкращаване на енергийноинтензивното производство - на стомана или порцелан. Част от проблема е, че схемата не се прилага за заводи с когенерации (които произвеждат електроенергия като съпътстващо основната им дейност производство).

В средата на юни Испания и Португалия въведоха таван на цената на газа в размер на 40 евро за мегаватчас за първите шест месеца от схемата, а след това ограничението плавно ще се вдига и в края на действието на програмата в края на май 2023 г. ще достигне 70 евро за мегаватчас. Средно това означава таван от 48,80 евро за мегаватчас за целия период на мярката.

Европейската комисия (ЕК) одобри схемата, чиято обща стойност е 8,4 млрд. евро (6,3 млрд. евро за Испания и 2,1 млрд. евро за Португалия), отчитайки, че тя не нарушава правилата за държавна помощ в общността. Високите цени на електроенергията пък могат да навредят сериозно на икономиките на двете държави, отчетоха от Брюксел. В момента на въвеждане на схемата цената на газа на TTF в Нидерландия беше под 90 евро за мегаватчас.

Заради неяснотата около газовите доставки от Русия в момента природният газ в Европа се търгува за 229 евро за мегаватчас, но в края на миналата седмица търговията се извършваше при рекордните 340 евро за мегаватчас, след като стана ясно, че "Газпром" за втори път през това лято спира изцяло доставките по "Северен поток 1" за ремонт. В Германия се породиха съмнения, че този път работата на газопровода въобще няма да бъде подновена. Ремонтът трябва да приключи на 2 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Марица Изток 2 произвежда 1 ТВтч на година за регулираният пазар пък тия , дето да не се абим за тех - 5 ТВтч за година ... :))) ... Или пък почти колкото единият хилядник ... Прав си нема кво да го коментираме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Много интересен факт. За 2% да хабиш толкова пространство. Цък, цък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: khaoХаха. Ти на баба ти на картофената нива викаш плаж. Гледай да не изгориш на потник и сложи една хартиена шапка, че си слънчасал нещо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato матросов, оставям те да се меташ за копейки... аз изчезвам на плажа, че облаците се разкараха и обещавам да метна некоя мида ако видя дезертьори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato за кво са им резерви, те америианците свършиха... а полската граница е зад баира, а сме само на втория ден... от специалната операция наречена лоботомия! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Интересен факт ! В Испания има 50 соларни централи за концентрирана слънчева енергия , подават почти денонощно ток в мрежата . На година генерират около 5 ТВтч електричество , около 2% от всичкият произведен ток в държавата . В микса участват и с услуги по стабилизация на мрежата отскоро . Цената варира от 38 до 49 евра за МВтч , което е възвръщаемост от около 7% на година . За протоколът ядрената енергия според зависи от зареждането с гориво , се заплаща 45-50 евра за МВтч в Испанско ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: khaoХаха. Защото руснаците си водят специалната операция и резерви не им трябват. Те не воюват. Войната е в главата на Зеленски и на НАТО-станските бюрократи :))) Явно и украинците не възприемат палячото насериозно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato ще ходят да харчат трудно изкопаните (откраднат) пари за миди по островите... истински предатели, гнусна буржоа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato индиид, нали русия воюва с нато... демек руснаци vs америианоси, та къде другаде да са украимците ако не по морето... въпроса е що има руснаци за замерване по гнилия запад? :))) бързо лекуване на тия дезертьорчици с новичок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: andy хахахахаха, появи св ионкуренция на златния за придворен шут!хем неук, хем лъжец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още