IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската силициева индустрия спря да обявява цени заради високите разходи

Растящите разходи в соларната индустрия поставят на риск изпълнението на плана на Китай да развие възобновяемата енергия

13:07 | 09.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група от китайски производители на силиций спря да оповестява цени на ключовата за соларната индустрия суровина, след като растящите разходи застрашиха амбициозния план на азиатската страна да развие възобновяемата енергия и доведоха до репресии от страна на правителството, съобщава Bloomberg.

Китайската асоциация на силициевата индустрия е преустановила седмичното оповестяване на цени на полисилиция, тъй като цените по веригите на доставки се увеличават и поставят на риск стабилността на цялата соларна индустрия, предупреждават от групата.

Асоциацията не уточнява кога ще възобнови оповестяването.

Полисилицият поскъпва до най-високото си ниво от 2011 г. насам на фона на дефицита на доставки. Това помрачава финансовото представяне на ключови производители, тласка нагоре цената на соларните панели и застрашава целите на Китай относно възобновяемата енергия.

Покачване на цените на силиция. Източник: BloombergNEF Покачване на цените на силиция. Източник: BloombergNEF

Асоциацията започна да оповестява седмичните цени на полисилиция през 2014 г., като оттогава непрекъснато увеличава своето влияние в индустрията на чистата енергия. Тя реши да спре публикуването тази седмица, за да избегне „неправилно тълкуване“ и „недоразумения“ относно данните.

Това не е първият път, когато Китай спира да публикува ценови индекси, свързани с енергетиката на фона на пазарни сътресения. Въглищната група Yulin Coal Trading Center получи забрана да публикува данни миналия септември, когато цените на термалните въглища скочиха до ново рекордно високо ниво, което предизвика намеса от страна на държавата. Междувременно China Coal Resource спря да оповестява цените, когато пазарът се срина в началото на 2020 г., за да „попречи на участниците на пазара да изтълкуват погрешно ценовата тенденция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още