IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира да набере 140 млрд. евро за потребителите от печалбите на енергийните фирми

ЕК предлага таван на приходите за производителите на евтина енергия, както и временна такса върху добива на изкопаеми горива

12:05 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) може да набере над 140 млрд. евро, за да смекчи удара върху разходите за живот при потребителите чрез ограничаване на приходите от производителите на евтина енергия, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Bloomberg.

„В нашата социална пазарна икономика печалбите са добри. Но в тези времена не е редно да се генерират рекордни печалби от война на гърба на потребителите, посочи Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

ЕК предлага тавана на приходите на тези компании, които произвеждат електричество на сравнително ниска цена. Изпълнителната власт на ЕС също така предлага временна такса върху производството на изкопаеми горива.

Това е част от серията от радикални мерки, които Фон дер Лайен и нейните колеги в Брюксел предприемат, за да се справят с енергийната криза в региона, ограничавайки цените на енергоносителите и съответното търсене.

Предложенията на председателя на ЕК трябва да поставят единна посока в борбата на ЕС срещу инфлацията при енергията, тъй като страните на блока имат различни виждания за справяне с кризата.

Според Фон дер Лайен ЕС ще създаде т.нар. Европейска водородна банка с 3 млрд. евро, която трябва да подкрепи „изграждането на бъдещия пазар на водород“.

Блокът и Норвегия се споразумяха да създадат работна група като част от съвместните им усилия за намаляване на цената на природния газ.

„Свиването на търсенето по време на пиковите часове ще удължи периода на предлагане и ще намали цените“, става ясно от речта на Фон дер Лайен. Очаква се тя да предложи задължително ограничаване на търсенето при пиковете часове.

Руската държавна енергийна компания „Газпром“ сви значително доставките на природен газ към Европа. Източник: Bloomberg Руската държавна енергийна компания „Газпром“ сви значително доставките на природен газ към Европа. Източник: Bloomberg

ЕК също така ще работи с енергийните регулатори на страните членки на ЕС за облекчаване на проблемите с ликвидността на пазарите на енергия. Мерките трябва да бъдат одобрени от съответните правителства.

На фона на предприетите мерки цените на газа се понижават спрямо отчетените по-рано върхове, отчасти благодарение на изразената ангажираност на ЕС да се справи с кризата.

Пазарите също така се надяват на действия от страна на европейските регулатори за облекчаване на напрежението върху търговците на енергия, причинено от нарастващите изисквания за обезпечение. ЕС преговаря с финансовите регулатори, а Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) заяви във вторник, че „активно обмисля дали, освен такъв надзорен мониторинг, са необходими някакви други регулаторни мерки“.

Няколко държави вече предприеха мерки в подкрепа на енергийните фирми в опит да спрат кризата да се превърне в повторение на тази, последвала фалита на Lehman Brothers.

„Знаем, че има известно напрежение около ликвидността. Трябва да можем да се справим с него чрез регулаторите и да разберем как това може да бъде ефективно“, заяви еврокомисарят по финансовите пазари Мейрид Макгинес в интервю през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още