IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Европейските цени на газа вероятно ще паднат рязко 

Усилията на страните от ЕС да избегнат голям недостиг вероятно ще „решат успешно" въпроса с руските съкращения

14:31 | 14.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските страни могат да издържат на съкращенията на руския газ през тази зима, тъй като проблемите с доставките може би са "успешно решени". Поне така твърди в свой анализ голямата американска банка Goldman Sachs, цитиран от The Guardian. 

Банката смята, че цената на газа вероятно ще намалее повече от два пъти тази зима, тъй като усилията на страните от ЕС да избегнат голям недостиг тази зима се оказват ефективни.

Във вторник от Goldman заявиха, че очакват европейските цени на едро на природния газ да спаднат от около 215 евро за мегаватчас до под 100 евро за мегаватчас до края на първото тримесечие на следващата година, ако сме свидетели на типични зимни метеорологични условия. Това е доста под прогнозираните по-рано 213 евро.

Европейските държави побързаха да запълнят газовите си хранилища преди зимата, след като руският „Газпром" намали доставките, включително чрез важния газопровод „Северен поток 1". Трескавото търсене на доставки обаче временно генерира повишаване на цената на газа на едро.

Този месец „Газпром" удължи спирането на газовите потоци по газопровода, без да посочва срокове за повторното отваряне.

„Безсрочното намаляване на износа през „Северен поток 1“ до нула оставя занапред Северозападна Европа без руски газ. И макар че често чуваме въпроса какво ще се случи с хранилищата, смятаме, че по-добрият подход е да се запитаме какво ще се случи с цените, така че хранилищата да продължат да се пълнят според нуждите“, казват анализаторите на Goldman Sachs. 

„Това е пъзелът, който Европа успешно реши през изминалата година, като комбинацията от понижаване на търсенето на газ в Европа и сред купувачите на [втечнен природен газ] в други части на света, което доведе до натрупване на запаси над средното ниво“, посочват още те. 

Анализаторите на Goldman заявиха, че очакват съоръженията за съхранение да бъдат запълнени средно на 90% до края на октомври, далече над поставената цел за целия ЕС за 80% запълване до 1 ноември.

Правителствата се надяват да създадат газов буфер, в случай че доставките от Русия бъдат прекъснати през зимата. От предприятията и потребителите също се изисква да използват по-малко енергия.

От Goldman заявиха, че очакват хранилищата да останат пълни на повече от 20% до края на март следващата година. „Това, според нас, ще създаде предпоставки усещането за спешност за намаляване на търсенето, което наблюдаваме в момента, постепенно да бъде заменено от чувство на облекчение на пазара, че е изкарал зимата", заявиха анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Dani_2077
преди 1 година
Отдавна е ясно, че всичко ще е наред. Само журналистите и медиите дъвчат дъвката, пишат статия след статия и всяват паника, както и нашият "пРезидент".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още