IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремен Георгиев: Щом има компенсации за тока, би трябвало да има и за газа

Договори за доставка на газ имат всички топлофикации, но по-важна е цената, коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

12:30 | 15.09.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Щом има компенсации за тока, би трябвало да може да има и за газа. Тази препоръка направи пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев.

Според него това трябва да се отнася не само до топлофикациите, „тъй като техните крайни потребители се отопляват на топлинна енергия, произведена с газ“.

„Говорим за топлофикациите, които са с основно гориво природен газ, така и за разпределителните дружества на природен газ“, поясни Георгиев.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България смята, че няма да има разлика дали "Топлофикация - София" е общинска или държавна, защото дружеството има необходимост от инвестиции.

Георгиев напомни, че договори за доставка на газ имат всички топлофикации, но по-важно за тях каква ще е цената.

Според него газ физически ще има, защото Русия никога не е била единствен доставчик в света.

По думите му преминаването на топлофикациите към мазут няма да реши проблема, защото голяма част от персонала не може да работи с мазут, има и екологичен фактор и цените са високи.

„Ако няма компенсации за цената на природния газ, за да се покрият разходите, цените на топлофикацията трябва да скочат. Ако има компенсации, тази цена на газа, която е в момента, ще бъде по-ниска. За да се въведат компенсации обаче, е необходим работещ парламент“, обърна внимание Георгиев.

Приложими ли са препоръките на Европа за намаляване на потреблението на електроенергия с 5% в ЕС, както настоява председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен? Ще пестим ли от парно! Какви мерки могат да се вземат в обществените и в частните сгради? Може ли да се говори за сгрешени фактури на потребителите на „Топлофикация - София“ и ще има ли корекции!

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Пък щом има и за газа, трябва да има и за бензина.Пък щом има и за бензина, трябва да има и за дървата.Пък щом има и за дървата, трябва да има и за сиренето камембер.Пък щом има за сиренето камембер, трябва да има и за сухия шпек на Майстор Цвятко и т.н и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още