IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите: Намаляването на потреблението на газа може да срине системата

Планът на ЕК няма как да се спазва и от производителите, които използват природния газ като суровина, посочи Кремен Георгиев

21:08 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Планът на Европейския съюз (ЕС) за икономии на газ при извънредни ситуации не е приложим за България. Това мнение изказа пред БТА председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев. Според документа всяка страна членка на Общността трябва доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на газ с 15% между 1 август 2022 година и 31 март 2-23 година в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години.

Това означава, че през януари всички трябва да намалят температурата на помещенията, а топлофикациите - да подават по-малко топлина и да икономисват газ, коментира Георгиев. "От страна на топлофикациите това няма как да се случи, защото ако всички са си отворили радиаторите, а те подават по-малко топлина, ще се срине системата", предупреди Кремен Георгиев. По думите му, освен че така никой няма да се сгрее, по този начин ще се изразходва газ, без да има полза от това. Според него това няма да е икономия, а точно обратното.

„Освен че не е приложим този план за топлофикациите, той няма как да се спазва дори и от производителите, които използват природния газ като суровина. Това означава те да произведат по-малко, което пак не е вариант", коментира още председателят на Асоциацията на топлофикациите в България.

Кремен Георгиев посочи, че държавата може да принуди обществени сгради да намалят отоплението, но това не може да стане в частните домове, които използват топлинната енергия.

Планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни ситуации, чиято цел е да подготви страните за евентуално спиране на доставките на руско синьо гориво, влиза в сила от 9 август, след като вчера беше публикуван в официалния вестник на ЕС. По данни на Европейската комисия за постигане на тази цел ЕС трябва общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.

Във връзка с днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което "Булгаргаз" предложи цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас, Кремен Георгиев изрази опасение, че това ще доведе до сериозен проблем за топлофикациите в България. Причина за притесненията му е, че цените за топлинна енергия са определяни на база решението на КЕВР от 1 юли, при което се смята, че изразходваният  природен газ е по 120 лева за мегаватчас.

"Но това вече не се случва, вече е 300 лева. Цената, на която продават, е изчислена 120 лева за мегаватчас, а те трябва да платят 300. Естествено, че цялата тази разлика остава за сметка на която и да е газова топлофикация", обясни експертът. Кремен Георгиев очаква това да доведе и до фалити на топлофикации.

„Топлофикациите не могат да искат увеличение на цените на топлинната енергия след 1 юли“, уточни той.

Експертът напомни, че те имат право да искат корекция на цените един път в годината – на 1 юли. Още веднъж може да се промени цената на топлинната енергия, но по преценка на КЕВР, ако има нужните обстоятелства за това.

"В случая това е едно от тези обстоятелства", заяви председателят на Асоциацията на топлофикациите в България. Той обаче уточни, че решението дали да се вдигне цената на топлинната енергия може да се вземе само по преценка на КЕВР. 

По думите на Георгиев може да се направи служебна промяна на цените, а проблемът с цената на природния газ за топлофикациите да се отложи след 1 януари, дори ако от КЕВР решат да увеличат цените на топлинната енергия след като синьото гориво непрекъснато поскъпва.

Миналата седмица по време на първия си брифинг пред журналисти след връщането си на поста председател на КЕВР Иван Иванов обяви, че сериозни промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане на цените на топлинната енергия от 1 януари. Иванов смята, че мерките, които се надява да се предприемат, както и едно евентуално успокояване на международните цени на природния газ, няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия. Но в момента има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на КЕВР,  която е 120 лева на мегаватчас за природен газ и тази, която е предложена от "Булгаргаз" за август - 297 лева за мегаватчас. Все пак трябва да се изчакат решенията на КЕВР за цената на природния газ за октомври и последващите месеци.

Според председателя на КЕВР "Топлофикация София" има изключително важно значение в социално-икономически аспект. Иванов посочи, че столичното дружество осигурява отоплението на 420 хиляди абонати в столицата, а тези абонати представляват над 400 хиляди семейства.

"Ако се спре подаването на топлинна енергия на тези семейства, те трябва да преминат към алтернативно отопление – вероятно към използване на електрическа енергия. Това ще натовари недопустимо много столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще доведе до нейния срив. Това е недопустимо", каза още Иван Иванов. Председателят на КЕВР е на мнение, че решението в случая е "Топлофикация София" да бъде подпомогната финансово, но заедно с това да се търси вариант за нейното оздравяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още