IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total се готви да плати над 1 млрд. евро за данъка на ЕК върху неочакваната печалба

Компанията призова европейските правителства да подходят внимателно към този данък, за да избегнат преразпределяне на производството между страните членки

16:31 | 21.09.22 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

TotalEnergies SE вероятно ще трябва да плати повече от 1 млрд. евро, ако предложението на Европейската комисия (ЕК) за данък върху неочакваната печалба за петролните и газови компании бъде одобрено от страните членки на Европейския съюз (ЕС), предупреди главният изпълнителен директор на френския енергиен гигант Патрик Пуяне.

ЕК предложи държавите членки да въведат временен данък върху компаниите в петролната, газовата и въглищната промишленост като част от плана на блока да помогне на потребителите, които са изправени пред рязко нарастващи разходи за енергия, тъй като Русия намалява доставките на газ за Европа.

Ръководителят на Total призова европейските правителства да подходят внимателно към този данък, за да избегнат преразпределяне на производството между държавите членки.

От Брюксел предлагат конкретни мерки за ограничаване и смекчаване на бързото покачване на цените на енергоизточниците, което предизвиква масово недоволство сред европейските граждани. Една от точките на предложението е свързана с данъка върху енергийните компании, които в момента реализират високи печалби, като например Shell, Total и Eni.

Отделно ЕК иска да осигури ликвидност за финансово нестабилните компании за комунални услуги. Като част от тези усилия германското правителство одобри национализацията на Uniper, като ще изкупи дела на финландската Fortum и по този начин ще притежава над 98% от дружеството.

Русия спря доставките по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море. Германското правителство не очаква тръбопроводът да бъде пуснат отново в експлоатация. Единствено през украинската тръбопроводна мрежа все още постъпва известно количество руски газ в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 1 година
До: zelka007. Можеше и с цифри, но размера на коментара е ограничен. Щом си ги проверил можеше да си направиш труда да ги дадеш да ги сравниш с печлбите на енергийните конгломерати но не си го направил. Предпочиташ да се заяждаш. И аз няма да го направя за тебе. Който иска може да потърси доклада на UNWTO за очакваните загуби в туризма. И те дори да са малки сравнение с печалбите на енергетиците не са единствените отрасли със загуби. Ако смяташ резултата загуби-печалби за равен много се лъжеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Любопитно ми е колко ще се опитат да одрусат от норвежките компании. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Моабет да става ... Може ли в цифри таварищ ?! Щото проверих колко излизания има от мордор с цел туризъм и колко харчат изобщо всички рассийски туристи по света и в частност в ЕС (жокер - погледни 2018г, най-силната им година) . Проверих и колко влизания в ЕС има с цел туризъм изобщо и в частност свuнете (жокер - погледни 2019г, най-силната ни година) . После сравни цифрите с да кажем тримесечната печалба на нефтено-газовите конгломерати в ЕС ... Не годишната а тримесечната . Чакам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Моабет да става
преди 1 година
Какво е неочаквана печалба? Има данък печалба и той да се плаща. Това политици си играят с икономически лостове и довеждат до печалба която за някой е "неочаквана". Какви ще са тези менаджери които не могат до края на годината да изразходват част от печалбата и да я сведат до очаквана? Както се казва да се готвят Норвегия и Алжир. В Норвегия неочакваната печалба беше 200 милиарда. Ами какво ще правим с "неочакваните" загуби? Пример спираме визите и "неочакван" спад в туризма. 500 символа толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още