IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа гори кеш, за да помогне на бизнеса в задълбочаващата се енергийна криза

Сенатори в САЩ предлагат на властите да въведат санкции срещу международните банки, с които да се ограничат цените на руския петрол

15:12 | 21.09.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Германия национализира вносителя на газ Uniper, а Великобритания ограничи цените на едро за електричество и газ за бизнеса. Това са две от решенията на Европа да избегне спиране на тока и отоплението тази зима, докато войната в Украйна ескалира.

Руският президент Владимир Путин влоши ситуацията на световните енергийни пазари, като обяви частична военна мобилизация. Заплахата е, че глобалните доставки на енергоносители ще се затегнат още повече, пише Ройтерс.

Европейските цени на газа и електроенергията скочиха рязко, след като Русия намали износа на горива, за да отмъсти за западните санкции заради нахлуването в Украйна. Затова и потребителите в Европа се сблъскват с главоломно високи сметки, а комуналните услуги са на ръба на ликвидна криза.

„Ние се намесихме, за да спрем колапса на бизнеса, да защитим работните места и да ограничим инфлацията“, коментира британският министър на финансите Кваси Квартенг.

Много фирми и домакинства на Острова не успяват да си платят сметките, а повече от 20 британски доставчици на електроенергия буквално се сринаха, защото въведената от правителството горна граница на цените им попречи да прехвърлят пълното въздействие на нарастващите разходи за енергоносители върху домакинствата.

Европейските цени на газа се повишиха в сряда след изявлението на Путин, като достигнаха 212 евро за мегаватчас. Това ниво обаче е далеч от тазгодишния връх от около 343 евро, но е с 200% по-високо в сравнение с предходната година. Цените на петрола се покачиха с 2%.

„Ходът (на Русия) вероятно би могъл да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкциите от страна на Запада“, казва Уорън Патерсън, ръководител изследвания на пазара на суровини в ING.

Германската Uniper, която някога беше силно зависима от вноса на руски газ, е сред най-известните жертви на енергийната криза. Компанията изпадна в ликвидна криза, след като Русия спря доставките на синьо гориво по „Северен поток“, а това силно повиши цените.

След като усилията да се подкрепи компанията с парични инжекции от няколко милиарда евро се оказаха недостатъчни, германското правителство се съгласи да купи оставащия дял, притежаван от финландската компания Fortum. Държавата така си осигурява 99% участие в Uniper, а дружеството ще продължи да работи след капиталова инжекция в размер на 8 млрд. евро.

„Държавата... ще направи всичко възможно, за да поддържа компаниите стабилни на пазара“, коментира германският министър на икономиката Роберт Хабек.

Германското правителство вече постави германското подразделение на „Газпром“ под попечителство - де факто национализация. По-малки фирми също поискаха помощ.

Главният изпълнителен директор на Fortum Маркус Раурам коментира, че продажбата на дела на фирмата в Uniper е болезнена, но необходима стъпка. Той добавя, че компанията, която е мажоритарна собственост на финландската държава, е загубила около 6 млрд. евро с инвестицията си в Uniper.

Потоците на руски газ към Европа през Украйна продължават, но на по-ниски нива. „Газпром“ заяви, че ще достави 42,4 млн. куб. м газ за Европа през Украйна в сряда, в съответствие с последните дни.

Газовите потоци на изток през тръбопровода Ямал-Европа до Полша от Германия бяха спрени в сряда.

В САЩ сенатори от Демократическата партия и Републиканската партия предложиха във вторник администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да използва вторични санкции срещу международните банки, за да засили плановете за ограничаване на цените на руския петрол от страните от Г-7.

Москва предупреждава, че ще спре всички потоци на петрол и газ към Запада, ако бъде въведено такова ограничение. Няколко държави забраниха вноса на руски суров петрол и горива, но Москва успя да запази приходите си чрез увеличени продажби на суров петрол в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още