IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарският външен министър: Водим преговори с Германия за доставка на втечнен газ

Последните изявления относно Иранското ядрено споразумение не предлагат много оптимизъм, заяви Мохамед бин Абдулрахаман

13:44 | 21.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преговорите между Катар и Германия за доставка на природен газ продължават, докато Европа се опитва да намали зависимостта си от Русия по отношение на „синьото гориво“,  съобщава Bloomberg.

„Водят се преговори между Qatar Energy и търговски субекти в Германия“, заяви катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахаман в интервю за Bloomberg. Все още не е ясно обаче кога контролираната от държавата Qatar Energy и германските компании ще подпишат договори, добави той.

Катар е един от най-големите износители на втечнен природен газ (LNG) в света. Търсенето и цените на горивото скочиха след инвазията на Русия в Украйна през февруари, a Москва отвърна на санкциите на Запада, като намали газовите потоци към Европа.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц да посети Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) този уикенд. Той ще разговаря с лидерите на страните за евентуални доставки на газ и водород.

Катар и международните енергийни компании, включително Shell Plc и Exxon Mobil Corp., инвестират милиарди долари, за да увеличат добивния капацитет на LNG на страната от Персийския залив с почти 65%. Но проектите няма да бъдат завършени до 2027 г., а в момента добивната индустрия в Катар работи почти на пълен капацитет.

Германските енергийни компании RWE AG и Uniper SE напредват в преговорите с Катар, съобщи Ройтерс по-рано тази седмица. Преди това Bloomberg информира, че преговорите са били усложнени от желанието на Катар да подпише по-дългосрочни споразумения от Германия, която иска да се откаже в някакъв момент от газа и други изкопаеми като част от енергийния си преход.

Относно преговорите за Иранското ядрено споразумение, където Катар се опита да посредничи между Техеран и Запада, Абдулрахаман каза, че последните изявления не са предоставят много оптимизъм.

„През последните няколко седмици станахме свидетели на някои изявления, които не са толкова оптимистични относно постигането на сделка“, посочи катарският министър.

Но Катар се ангажира с всички страни в преговорите през последните дни и „чухме положителни намерения от тях“, добави той, изтъквайки: „Вярвам, че когато страните се съберат и успеят да намерят общ език за тези области на несъгласие, те ще постигнат сделка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
СП2 се очертава , като най-голямото изкуствено хранище за газ на крадците на съдомиялни машини . За съжаление няма да го ползват дълго , щото германците смятат да разглобят техната част и да си инсталират тръбите за новата им газова инфраструктура . Пък денацификаторите ще продължавата да припичат балтийска херинга на факелът на Портовая ... Нещо чайниците от Поднебесната кинкалерия не били впечатлени от новите гигантомански сибирски тръбопроводи и пасували ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още