IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите: Без компенсации цената на парното и топлата вода може да скочи с 60%

Ако все пак има компенсации, тогава „или няма да има такова повишение, или то ще бъде много по-малко“, изтъква Кремен Георгиев от АТДБ

19:20 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Цената на парното и топлата вода може да скочи с 60% от началото на 2023 г., ако държавата не компенсира топлофикационните дружества, които работят с природен газ, заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ) Кремен Георгиев.

Според него трендът на пазарите на природен газ остава нестабилен. „Би трябвало да се понижи цената, но това не означава, че такова ще е положението през целия зимен период“, посочва Георгиев.

На фона на ценовите нива, които отчита газът, е необходимо от 1 януари да се повиши цената на топлинната енергия с поне 60%, изтъква той, като уточнява, че това трябва да се случи, ако не бъдат одобрени компенсациите за топлофикационните дружества, които генерират енергия чрез газ.

Ако подобна компенсация заради високите цени бъде реализирана, тогава „или няма да има такова повишение, или то ще бъде много по-малко“, изтъква Георгиев.

Преди две седмици той заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че трябва да има компенсация както за електроенргията, така и за газа.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни пред БНТ, че готвените от кабинета мерки ще бъдат насочени към най-засегнатите от скока в цената на „синьото гориво“, но ще са обвързани с конкретни ангажименти.

По-рано през деня Христов информира обществеността, че се подготвя търг за доставчици на тръбен газ, след като миналата седмица "Булгаргаз" обяви няколко търга за доставка на втечнен газ.

Той обясни, че този търг ще бъде насочен към доставчици в съседни държави, които имат излишни количества към този момент. Ще бъдат използвани същите трасета, по които България и в момента получава газ. "В момента получаваме тръбен газ основно от Гърция, част от Турция. Има индикация от партньори там, че могат да осигурят допълнителни количества", допълни енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още