IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подготвя търг за доставка и на тръбен газ

"Газпром" още не отговаря на искането ни за преговорите за доставка по съществуващия договор

10:05 | 27.09.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През миналата седмица "Булгаргаз" обяви няколко търга за доставка на втечнен газ с различен срок - за ноември и декември 2022 г., за пролетта на 2023 г. и годишен за 2023 г. Сега се подготвя и подобен аукцион за желаещи да доставят и тръбен газ, стана ясно от думите на служебния енергиен министър Росен Христов пред БНТ.

Той обясни, че този търг ще бъде насочен към доставчици в съседни държави, които имат излишни количества към този момент. Ще бъдат използвани същите трасета, по които България и в момента получава газ. "В момента получаваме тръбен газ основно от Гърция, част от Турция. Има индикация от партньори там, че могат да осигурят допълнителни количества", допълни енергийният министър.

Според него има сериозен интерес към търговете за втечнен газ, а компании са заявили желание за доставка и на тръбен газ.

Христов е категоричен, че недостиг няма да има, а въпросът е в цената. "Затова водим тези конкурентни процедури, за да можем да задържим нивото от 250 лева за мегаватчас", допълни той.

Енергийният министър обясни, че "Газпром" все още не е отговорил на предложенията за възобновяване на преговорите за доставката на газ по съществуващия договор. Той допълни, че няма нужда да бъде отхвърлян потенциален доставчик на газ, колкото и трудни да са преговорите с него. "Булгаргаз" обаче е коректен партньор по договора и всеки ден изпраща своите заявки, както е договорено, които са връщани без отговор. Целта е да бъдем защитени от потенциални претенции на "Газпром" за плащане на газ, който не е получен. 

Вече обаче имаме много други алтернативи, които ни гарантират истинската диверсификация."Задължително е да имаме дългосрочни договори с няколко ключови партньора и възможност за добавяне на допълнителни количества чрез търгове", заяви още енергийният министър.

Росен Христов коментира още, че няма опасност "да бъдем залети" от евтин газ, който да се чудим какво да правим. Водени са разговори и например Румъния има готовност да купи всички излишъци, които могат да се получат у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Василена Никога не е имало недостиг, просто една руска компания не си спазва договора и която ще бъде осъдена за това .. .освен ако министърчето от снимката не се погрижи да стане обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Василена
преди 1 година
Недостигът на природен газ скоро може и да стане излишък. Само така, като има търсене, има и предлагане. И то ще става все по-голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още