IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Великобритания може да бъде въведено тричасово спиране на тока тази зима

Премиерът на страната Лиз Тръс призова Европа да запази износа на енергия през зимата

19:19 | 06.10.22 г. 3
Снимка: Imke Lass/Bloomberg
Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Великобритания може да се изправи пред планирани тричасови прекъсвания на тока за домовете и бизнеса тази зима, ако не може да внася електричество от Европа и не успее да привлече достатъчно внос на газ, за да захранва работещите на газ електроцентрали, предупреди Националната мрежа на страната, цитирана от Ройтерс.

Перспективите за спиране на тока станаха ясни на фона на призива на премиера Лиз Тръс към Европа да запази износа на енергия през зимата и може да подложат на допълнителен натиск правителството, след като преди време тя изключи възможността за режим на енергията във Великобритания.

Страните в Европа правят планове за непредвидени ситуации през зимата с допускането за нарушаване на притока на газ от Русия заради войната в Украйна, което може да доведе до режим и ограничаване на износа на енергия за други страни.

Недостигът на газ в Европа, както и проблеми с поддръжката в редица френски ядрени централи засилват риска Великобритания да не успее да си осигури необходимия газ или вноса на ток, който обикновено получава от страни като Франция, Белгия и Нидерландия.

„При малката вероятност да се озовем в такава ситуация това може да означава, че някои потребители може да останат без ток за предварително определени периоди през деня, общото допускане е това да са тричасови блокове“, съобщи Националният електроенергиен системен оператор в зимните си прогнози.

Британското правителство съобщи в отговор, че е уверено в осигуряването на доставките на ток за зимата.

„Великобритания има сигурна и диверсифицирана енергийна система. Уверени сме в плановете си да защитим домакинствата и бизнеса при всякакви сценарии тази зима“, заяви говорител на правителството.

„За да засилим допълнително тази позиция, задействахме планове за осигуряване на доставки“, допълни говорител, като посочи газовите запаси на Великобритания в Северно море, вноса от партньори като Норвегия и източниците на чиста енергия.

Отделен документ за оценка на риска на британското правителство, публикуван в четвъртък, показа, че сигурността на страната за доставките на газ отговаря на изискваните по закон стандарти.

В анализа се посочва, че инфраструктурата може да отговори на търсенето на газ в различни сценарии, включително „комбинация от изключително търсене, породено от сурова зима“ и проблеми с газовата мрежа.

Русия намали газовите си доставки за Европа тази година и макар че страната задоволява само 4% от нуждите на Великобритания от газ, нарушаването на доставките за Европа допринесе за повишаването на цените на Острова и затруднява страната да си осигури газ от други държави.

„Потенциалът за недостиг в газовите доставки в континентална Европа може да има редица тежки последици за Великобритания, създавайки рискове около способността на страната да внася от континентална Европа“, съобщи Националният газопреносен оператор в отделни прогнози за зимното потребление на газ.

Способността на Великобритания да си осигури доставки ще зависи от това дали цените ѝ ще са достатъчно високи, за да продължи да привлича износ от Европа и втечнен природен газ от страни като Катар и САЩ.

„При малката вероятност за недостатъчни газови доставки във Великобритания за задоволяване на търсенето… имаме необходимите инструменти да гарантираме сигурността и целостта на газовата система в случай на извънредно положение с газовите доставки“, отбелязва компанията.

Като първа стъпка тези инструменти включват изпращане на уведомления до пазара в опит за привличането на повече газ в системата и за намаляване на търсенето от големи потребители на газ.

Ако недостиг на газ принуди Великобритания да ограничи доставките, домакинствата ще имат приоритет, а ограничения най-напред ще бъдат наложени на големите индустриални потребители и електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още