IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще компенсира бизнеса заради скъпата енергия

Правителството планира да намали цените на едро, които са включени в сметките за енергия на бизнеса тази зима

20:30 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания планира да намали цените на едро, които са включени в сметките за енергия на бизнеса тази зима, докато правителството се опитва да ограничи икономическите щети от спираловидно нарастващите разходи, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Таванът ще ограничи максималните разходи до около 21,1 пенса на киловатчас за електричество и 7,5 пенса за газ. Планираните отстъпки се прилагат за договори, подписани от 1 април и са с продължителност шест месеца, считано от 1 октомври. Крайните суми могат да се променят в зависимост от пазарните условия.

В сравнение с текущите пазарни цени, пред които са изправени доставчиците, таванът ще предостави отстъпка от приблизително 50% върху зимния договор за електроенергия и 25% за газ за следващия месец. Очаква се правителството да обяви повече подробности в сряда.

Цените на енергията в цяла Европа скочиха, откакто Русия редуцира доставките на газ за региона заради санкциите на Запада. За разлика от домакинствата, енергийните разходи на британския бизнес не са защитени от волатилността на пазара на едро, така че много малки предприятия са принудени да затворят или са изправени пред огромни скокове при  своите сметки за енергия.

В средата на миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че инфлационните очаквания на гражданите в Обединеното кралство за предстоящата година са достигнали най-високото си ниво в историята. Потребителските цени в страната са нараснали с 9,9% на годишна база през август, след като месец по-рано те се увеличиха с 10,1%. Очакванията на икономистите бяха за забавяне до 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още