IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската Romgaz планира терминал за втечнен газ на Черно море

Двете страни се разбраха и за съоръжения за регазификация на идващ от Каспийско море втечнен газ

17:30 | 19.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румънската държавна компания Romgaz планира изграждането на терминал за втечнен газ на Черно море, заедно с азербайджанската Socar, съобщава Ройтерс. Двете компании подписаха меморандум за разбирателство в румънската столица Букурещ и се разбраха за изграждане на съоръжения, включително и за регазификация на идващ от Каспийско море втечнен газ.

Доскоро се коментираше, че терминали за втечнен газ в Черно море не могат да станат реалност, защото танкери с газ не могат да преминават през Босфора и така доставки от традиционни износители не могат да бъдат реализирани. Но войната в Украйна промени много ситуацията на газовите пазари и сега Каспийско море може да се окаже източник на суровината.

Представители на Socar бяха в София, когато беше открита газовата връзка с Гърция IGB и също договориха различни съвместни проекти, включително и представителство на азербайджанската държавна компания у нас. При срещата на българския президент Румен Радев и неговия азербайджански колега Илхам Алиев стана ясно, че оператори на газопреносни мрежи от България, Румъния, Унгария и Словакия имат интерес да пренасят увеличените количества газ от Азербайджан, договорени от ЕК през юли.

Румъния е една от малкото държави в региона, която не е толкова зависима от Русия по отношение на доставките на газ. 90% от потреблението се покрива от местен добив, включително и от находища в Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още