IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа ще изкара тази зима, но следващата може да е проблематична

Старият континент не трябва да се успокоява за енергийната си сигурност

10:56 | 11.11.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не толкова отдавна изобилстваха апокалиптични прогнози относно перспективите за европейските енергийни доставки тази зима. Сега изглежда, че най-лошият сценарий за масово спиране на тока и рационализиране е предотвратен. Цените на природния газ паднаха рязко от историческия си връх през август. Капацитетът на газовите хранилища в ЕС е запълнен на 95 процента. Необичайно меката есен помогна. Страховете, че Европа може да изчерпа енергийните си резерви, за да помогне на домакинствата и бизнеса да преминат през по-студените месеци, бяха смекчени чрез бързи действия за натрупване на запаси, повишаване на ефективността и осигуряване на алтернативни доставки. Но регионът все още не е вън от опасност. Преминаването през следващата зима може да бъде още по-голямо предизвикателство, пише Financial Times в редакционен коментар.

Европа не трябва да бъде приспана от фалшиво чувство за сигурност. По това време на следващата година хранилищата може да са само на 65 процента пълни предвид трудностите, които може да срещне Старият континент при запълването им от пролетта, смята Международната агенция по енергетика (МАЕ). Метеорологичните условия могат бързо да се обърнат и да изчерпят запасите. Може да има малко или никакъв руски газ за възстановяване на резервите. Преди Владимир Путин да намали драстично износа през септември, като затвори за неопределено време Северен поток 1 – основния тръбопровод, пренасящ газ от Русия към Европа, руският газ беше важен за постигане на целите за съхранение.

ЕС също така замени липсващия руски тръбен газ с обилен внос на втечнен природен газ (LNG) през тази година - включително от Русия, макар и от ниска база. Това стана възможно благодарение на по-слабото търсене на други места. Китай е голям потребител на газ, но слабата му икономическа активност, свързана с пандемичните блокади там, засега ограничи неговия апетит. Ако вносът на LNG от Китай се възстанови, страната може да поеме значително количество от очакваното увеличение на доставките през 2023 г. Тъй като планираните увеличения на глобалните съоръжения за износ на LNG ще влязат в експлоатация след няколко години, Европа трябва да очаква по-силна конкуренция за този газ.

Неруските доставки на газ - включително от Норвегия, Азербайджан и Алжир - също помогнаха за покриването на недостига. Но може да има ограничени възможности за извличане на повече от тези източници. Тъй като френската ядрена индустрия е засегната от проблеми с поддръжката и поради малкото политическо желание за стимулиране на производството на изкопаеми горива, залагането на алтернативни енергийни източници от страна на ЕС не би било разумно. Като цяло несигурността в предлагането и голямото търсене означават, че прогнозите все още са европейските цени на природния газ да бъдат по-високи от настоящите нива към края на следващата година и се очаква да останат доста над предвоенните за известно време.

Многото рискове за енергийната сигурност през следващата година означават, че усилията трябва да бъдат удвоени, за да се избегне недостиг през другата зима. Изправена пред несигурност по отношение на доставките, индустрията по-специално е затруднена да планира напред. Бързото внедряване на възобновяема енергия, термопомпи и мерки за енергийна ефективност ще останат важни, заедно със засилването на инициативите за ограничаване на търсенето на газ. Много правителства досега предпочитаха тавани върху цените, за да смекчат високите разходи за живот, но те притъпяват стимулите за намаляване на потреблението на газ. Някои държави от ЕС също така настояват за таван на цените на вносния газ, което може просто да отклони газовите доставки към по-добре плащащите купувачи другаде.

Европа постигна огромен напредък в адаптирането си към живот без руска енергия за толкова кратко време. Доставките по руски тръбопроводи сега представляват само 9 процента от всички енергийни доставки за ЕС, което е спад от 40 процента миналата година. Но по-затегнатият и по-скъп енергиен пазар причини значителни щети: фабрики затвориха, а домакинствата страдат от спад в стандарта на живот. Подобни усилия и жертви бяха трудни, но те ще се засилят, ако континентът не успее следващата зима. Сега не е време за самодоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС айде маааа, коментирай! Или като е за нещо неудобно се скриваш като гъъъзен ***, какъвто си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС я ти иажи що бягате от херсон, остави теми от които не разбираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
Хайде изкарването на тази зима да го обсъждаме в краят на април, а не в началото на ноемврий !!! Защото в моментът това е сметка без кръчмар. И формулирайте какво е "изкарването". Щото око хората стоят по домовете си с палта и шапки, а половината индустрия затвори за дълго или завинаги, това е не изкарване, но оцеляване - и не мисля, че е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: мрънмрън чак никой...топлофикация е на газ... което прави половин софия и още няколко града :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
У нас почти не останаха хора, които се топлят на газ. За Западна Европа може да е евтино, но тук не е. Всеки познат, който бе на газ, не е от близо 5-6г. на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 Примерно от няколко познати чувам, как щяло да има режим на тока тая зима... че нямало да има хляб заради няква си продоволствена криза и т.н.т. ...представяш ли си, кви неща четът и как са ги промили ето такива статии като тая ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 чиста проба плашене е... по същата логика може зимате през 2038 да е още по тежка, що не говорят за нея ? :):) До следващата зима има мнооооого време! ... то и да ни уадри метеотит и да ни затрие е възможен и малко вероятен сценарии! .... просто вече ме изнервя това постояно плашене на стадото от пресата... хората са масово са неуки и това ги побърква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
В Европа има различни отстъпки от данъци ако се топлиш на термопомпа вместо на газ от преди поне 20 години. Също така ако жилището ти е изолирано, има модерна дограма. Какво има у нас? Ако имаш дограма ти се повишава базата и ти се увеличава данъка, за изолацията питах в общината - НЕ РАБОТИ, а за климатици нищо. Термопомпите изискват пък кладенец, което държавата затруднява с някакви т-ъ-п-и регистрации, а като имаш въпроси басейнова дирекция не вдигат. Е как да изкараме лесно зимата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... Плашене чак не , по-скоро е възможен сценарий , с ниска вероятност , но напълно възможен ... Незаобиколимият и надежден фактор в газодоставките , в момента е вече като досадно висок легнал полицай , всички го прескачат и псyват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
khao
преди 1 година
пак, плашите стадото... журналяяята и за тая говореха че ще е проблематична, а то кво стана? Пак не познахте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още