IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС отново заедно в битка с енергийната криза

Доставките на британски втечнен газ помогнаха на Нидерландия да напълни хранилищата си, сега е ред на нидерландците да помагат

17:26 | 17.11.22 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна е добър стимул за "добрите, прагматични, работещи отношения" на Великобритания и европейските партньори, коментира британският министър на външните работи Джеймс Клевърли пред британския парламент, пише европейското издание Politico. Страната официално поиска от няколко европейски правителства да препотвърдят, че няма да ограничат износа на енергия за Острова, ако има проблеми с доставките през зимата, пише европейското издание Politico.

По-късно през този месец ЕС и Великобритания ще обсъдят заедно своите опасения за енергийния сектор и евентуалните сривове на мрежата, ако се стигне до недостиг на електроенергия.

Като част от усилията за борба с енергийната криза Великобритания и Нидерландия подписаха преди ден (на 16 ноември) Меморандум за сътрудничество в областта на енергийната сигурност, както и за борба със зависимостта от руския природен газ. "Отбелязвайки свързаността на нашите енергийни пазари и използвайки максимално общата ни инфраструктура, ще имаме редовни срещи относно готовността за зимата и действия в областта на гарантиране на доставките", се казва в документа.

Доставките на втечнен газ от Великобритания помогна на нидерландците да запълнят газохранилищата си след ограничените руски доставки. На Острова пък разчитат на електропроводите от Нидерландия за зимата.

Великобритания беше част от общия енергиен пазар на ЕС, а през зимните месеци все още зависи от Европа за покриване на енергийните си нужди. Нидерландия е един от най-близките европейски партньори на Лондон в енергийния сектор и лобираше активно страната отново да бъде приета в платформата за енергийно сътрудничество в Северно море. Европейската комисия (ЕК) изключи британците от това партньорство през 2020 г.

След излизането на Великобритания от ЕС реално доста връзки бяха прекъснати, но енергийните сега са по-важни от всякога и за двете страни. Първите стъпки с Нидерландия бяха направени, а Германия, която е най-големият потребител на газ в ЕС, също изяви интерес да подпише договор за сътрудничество на фона на британските газови находища и липсващите доставки от Русия, на които разчиташе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Naska22
преди 1 година
Добре е страните да си сътрудничат в областта на енергийната сигурност, най-важно е газохранилищата да са пълни и всички страни да могат да покрият енергийните си нужди. Краят на енергийната криза се вижда, цените на природния газ вървят стремглаво надолу и смятам, че в дългосрочен план тенденцията ще се задържи. В случая, това е сериозна предпоставка, че пазарът започва да се нормализира. Каквито и да бъдат цените природният газ ще остане най-икономичния енергоизточник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
Тази статия е някакъв нонсенс. Каква енергийна криза в Европа? Откъде? Защо? Как? Европа се управлява от образовани, прогресивни, либерални политици и има могъщи и надеждни съюзници в очите на САЩ и Великобритания. Никаква криза не може да има в Европа! В противен случай, твърдението от по-горе не би следвало да е вярно, а вярно да е обратното. Не ми дава сърце да го изпиша, ползвайте въображението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Сами се набутаха в енергийната криза, сега ще се бият с ветрените мелници. Нещастни Донкихотовци. Кога ли ще им дойде агълът в куфалниците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС колкото имаш революция и при предишните ти "предсказания" ... я ти кажи как ще искараш зимата без дивиденти? :):) да няма утре в новините "мазен клошар запали руското посолство... дължали му пари!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Островните обрaтняци получават големи количества ток от Франция, ама иначе се пърчат. Прогнозите за зимата са за до 1900 Бабета месечна цена за отопление в средно жилище, това при положение, че 1/3 от населението и сега едвам връзва двата края. На зима може и революция да има - той Рошавият затова си плю на петите овреме. Хитрец е той !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още