IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите подкрепиха на първо четене забраната за износ на горива от руски петрол

От "Продължаваме промяната" ще внесат предложение текстовете да бъдат съобразени с директивите на ЕС

18:05 | 20.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Забраната за износ на горива, предвидена в проекта на Закон за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, беше приета на първо четене от депутатите в Народното събрание въпреки разнопосочните мнения на засегнатите комисии, става ясно от сайта на институцията.

Законопроектът е внесен от ДПС, а водещата комисия, към която беше разпределен - бюджетната, препоръча текстовете да не бъдат подкрепени в пленарната зала. Опасенията на депутатите бяха, че именно забраната за износ крие риск от намаляване или спиране на производството, което ще доведе до дефицит на горива или до нарастване на техните цени. Становищата на институциите, сред които на Министерството на финансите, бяха в същата посока.

В съпътстващата енергийна комисия обаче предложението беше одобрено, като от Агенция "Митници" уточниха, че през 2021 година в рафинерията съотношението между руски и друг петрол е било 50:50, което означава, че съоръженията могат да работят с алтернативен петрол и рафинерията да продължи да работи, изнасяйки своята продукция.

В пленарната зала днес (20 декември) в подкрепа на забраната гласуваха 146 депутати, 44 бяха против, а 4 се въздържаха. Срещу законопроекта се обявиха само депутатите на "БСП за България" и "Възраждане", посочва БТА.

От "Продължаваме промяната" посочиха в съобщение до медиите, че ще внесат предложение между първо и второ четене на законопроекта, чрез което да бъде изпълнено предписанието на Европейската комисия. В деветия пакет със санкции срещу Русия е записано, че България ще може да изнася горива от петрол, получен по силата на дерогация от европейското ембарго, само към Украйна.

Бившите управляващи ще поискат и задължение всички лица, които извършват икономически дейности, свързани с петрола, да изработят стратегически план за алтернативни доставки след 31 декември 2024 година.

Предложения между първо и второ четене на текстовете могат да бъдат внасяни от народните представители до 6 януари 2023 година.

На първо четене беше одобрен и законопроектът на "Демократична България", който позволява поемането на контрола от страна на държавата върху рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас. От партията посочват в прессъобщение, че в подкрепа на текстовете гласуваха 148 депутати, а 23-ма се обявиха против. Срещу законопроекта се обявиха единствено депутатите от "Възраждане", уточняват оттам.

Според законопроекта при наличие на заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или наложени ограничителни мерки от ЕС, ООН и други международни институции, държавата ще има възможност да поеме оперативното управление на дружеството. Това ще става чрез назначаване на особен представител на държавата в дружеството. 

По-рано днес служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира пред "Нова телевизия", че проблемът с алтернативния петрол е логистичен, а не технологичен - рафинерията може да преработва друг петрол след настройки. Проблемът е как той да бъде доставен предвид ограничената пропускаемост на Босфора. В последните седмици отново се заговори за проекта "Бургас - Александруполис", но този път в обратна посока - от Гърция към България, чрез който да бъдат осигурени доставките чрез разтоварване на танкерите в Средиземно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още