IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладните за енергия центрове за бази данни могат да върнат услугата с топлина

Високите цени на електроенергията карат технологичните гиганти да търсят как да продадат остатъчната топлинна енергия

09:32 | 21.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийната криза кара бизнесът и властите да търсят всяка възможност за пестене на енергията и умно използване на наличните ресурси. Едно от предизвикателствата са центровете за бази данни, които са един от големите потребители на електроенергия, използвана за охлаждане на системите, пише The Wall Street Journal. Много от компаниите вече използват само енергия от възобновяеми източници, за да намалят критиките на еколозите.

От години се говори и за възможността топлият въздух да бъде използван за отопление на сгради, вместо просто да се изхвърля в атмосферата. Сега енергийната криза прави тези проекти реалност.

През последната година технологични гиганти като Amazon, Apple и Microsoft обявиха проекти за свързване на тези центрове към системи за централно отопление. Тези планове се реализират или тепърва предстоят да бъдат реализирани в Ирландия, Дания и Финландия. Идея за свързването на центровете за бази данни към системите за отопление има и Google, разглеждайки опциите за цяла Европа.

И досега в някои държави в Северна Европа технологични компании оползотворяват топлинната енергия от центровете - в Нидерландия например десет подобни центъра  вече са свързани с централното отопление. Сега високите енергийни цени насърчават всички в сектора да търсят начини да продадат "отпадната" топлинна енергия от дейността си. Тласък ще даде и очакваната директива за енергийна ефективност, която скоро ще бъде представена от Брюксел. Според източници на WSJ текстовете ще бъдат насочени именно към центрове за бази данни.

Някои европейски държави пък предвиждат и допълнителни данъци върху топлинните отпадъци или изискване за "улавяне" на излишната топлина като условие за въвеждане в експлоатация на нови сгради.

Идеята е добра, коментират във финландската енергийна компания Fortum Oyj, която е с държавно участие в капитала. Компанията в момента работи с Amazon и използва отпадната топлинна енергия от дейта центъра в Дъблин, има и споразумение за оползотворяване на топлинната енергия от два новостроящи се центъра на Microsoft във Финландия.

Според оценките на експерти центровете за бази данни потребяват към 1% от произведената в света електроенергия. Това ниво се запазва без особени промени, въпреки бумът на облачните услуги в последните години. Данните за ЕС сочат, че центровете за бази данни на територията в общността потребяват повече от 3% от произведената електроенергия. В някои държави този процент е по-висок.

Оценка на анализаторите от ReUseHeat сочи, че годишно центровете за бази данни, които са в близост до мрежата на топлоснабдяването могат да осигуряват към 50 тераватчаса топлинна енергия годишно, или отоплението за около 2-3% от домакинствата в ЕС.

Идеята обаче може да срещне доста трудности - в центровете се използва студен въздух за охлаждане на сървърите, което реално намалява температурата на въздуха, който се изхвърля, до по-ниска температура, отколкото е в повечето топлофикационни мрежи. Енергийните компании също искат гаранции, че топлинната енергия ще им бъде осигурена за поне 10 години, но този срок е по-голям от хоризонта за планиране на центровете за бази данни.

Другото изискване е центровете да са в близост до топлофикациите, за да няма загуби на топлинната енергия, и не винаги има подходящите условия за улавяне на топлинната енергия.

Потребителите също така използват отопление най-много 6 до 7 месеца в годината, което означава, че вероятно част от топлинната енергия все пак ще бъде изхвърляна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 21.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Така е в Шенгенhttps://***.wienerberger.bg/produkti/steni/porotherm-steni/porotherm-38-wi-plan.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Абе може ли да има инфляция на стирола +10 см върху стария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Топлинните квоти.Вятъра ги разпилява, трябва нова наредба оти няма конвергенция с изискването за - 15% газ https://***.lex.bg/laws/ldoc/2135497693
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още